Politiek café 'Klem in de draaideur'

Hoge drempels

Hoge drempels

Mensen die in een rolstoel zitten hebben daar niet voor gekozen. Maar ook mensen met een fysieke beperking kunnen een leuk en actief leven leiden. Sporten bijvoorbeeld: we waren dit jaar heel trots op onze paralympiërs die een lading medailles mee naar huis namen. Mensen met diverse beperking kunnen zich prima redden als hun omgeving is aangepast. Maar daar zit nou net het probleem: veel drempels zijn nog steeds hoog. Letterlijk en figuurlijk. Toegankelijkheid, banenkansen, acceptatie, bekostiging van aanpassingen in hun huis en zorg op maat zijn nog altijd niet goed geregeld.

Mensenrechten

In 2007 ondertekende Nederland het verdrag voor mensen met een beperking, maar pas 9 jaar later ratificeerde ons land het verdrag als een van de laatste landen in Europa. Er moest eerst uitgezocht worden hoeveel het zou kosten. Nederland klopt zichzelf internationaal vaak op de borst als verdediger van mensenrechten. Mensenrechten moeten geen financiële afweging zijn.

Actie is nodig

Mensen met een beperking hebben recht op een volwaardige rol in de maatschappij. Ook in Nederland is dat nog lang niet gewaarborgd en raken te veel mensen klem in de draaideur. Daar moeten we wat aan doen! De regering moet wetgeving en beleid aanpassen, gemeenten moeten ruimte en zorg aanpassen. Iedereen moet vooroordelen over mensen met een beperking loslaten.

Linda Voortman in Emmen

Op 14 januari organiseert GroenLinks Zuidoost Drenthe onder leiding van Marion Maters daarom een middag over leven met een beperking. Linda Voortman houdt een inspirerend verhaal over hoe we echt het verschil kunnen maken. Iedereen is welkom van 13.00 tot 15.30 uur in de Holdert (naast het Atlastheater), om mee te praten en vragen te stellen. Groen- Links heeft voor het panel onder andere mensen met een beperking uitgenodigd, professionals, een huisarts, een zorgopleider, iemand van Zorgbelang en vertegenwoordigers van actiegroepen.