Het is dit jaar 100 jaar geleden, dat ook vrouwen actief en passief mochten stemmen en dat het algemeen kiesrecht van kracht werd. De vrouwelijke volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben het initiatief genomen om deze mijlpaal in de geschiedenis van de democratie te herdenken en te gebruiken om te werken aan een meer representatieve afspiegeling van de Drentse samenleving in de politiek. Daartoe is er een initiatiefvoorstel opgesteld dat door de Staten is aangenomen.
Vrouwenkiesrecht staat symbool voor de strijd van gelijke behandeling. En met het toekennen van dit kiesrecht was de strijd voor gelijke behandeling nog maar net begonnen. Vrouwen vechten nog steeds voor gelijke behandeling in een groot aantal maatschappelijke onderwerpen. Wel werd 100 jaar geleden het algemeen kiesrecht ingevoerd. Niet het vrouwenkiesrecht maar het algemeen kiesrecht. En dat vieren we dus! Een hele belangrijke stap in de evolutie van onze democratische samenleving.
Maar we zien dat het aantal vrouwen, die actief zijn in de politiek, geen reële afspiegeling vormt van de samenleving. Is de politiek niet interessant genoeg? Van de opkomstcijfers van de laatste verkiezingen van de Provinciale Staten zou je de indruk kunnen krijgen dat de politiek niet zo leeft in de Drentse samenleving.
Het initiatiefvoorstel grijpt het vrouwenkiesrecht aan, het symbool voor de gelijke behandeling, om met elkaar het feest van de democratie te vieren. Om met elkaar de schouders eronder te zetten om de politiek hier in de provincie onder de aandacht te brengen. In het initiatiefvoorstel wordt met name de aandacht gericht op vrouwen. Terecht, die zijn ook ondervertegenwoordigd. Daar een speerpunt van maken is sterk, gezien de strijd die 100 jaar geleden is gevoerd. En binnen dit voorstel is er ruimte om ook met elkaar na te gaan denken over de randvoorwaarden van een politieke functie. Zoals gezinsvriendelijk maken en over de arbeidsdruk in relatie met je baan. Hoe krijgen we meer vrouwen met een culturele achtergrond in de politiek en hoe kunnen wij bevorderen, dat politici en politiek er voor iedereen zijn. Kortom er zijn voldoende thema’s en items, die we kunnen betrekken in de uitvoering van dit voorstel. En daar hebben de Staten dan ook geld voor uitgetrokken voor de komende drie jaar.
Onze fractie is ervan overtuigd, dat dit voorstel zal bijdragen aan een evenwichtige afspiegeling van de Drentse samenleving. Belangrijker nog: we geven met het aannemen van dit voorstel aan, dat we met elkaar de verantwoordelijkheid voelen om de band met onze achterban en de Drentse bevolking te willen verstevigen. Dat het werk, wat we doen, ook heel veel leuke kanten heeft. En waarom doen we dat? Voor het bevorderen van het actief en passief kiesrecht. Opdat uiteindelijk meer mensen gáán kiezen maar bovenal ook opdat er meer mensen vanuit verschillende diversiteiten kunnen wórden gekozen.
Download hier het initiatiefvoorstel 100 jaar Vrouwenkiesrecht.