Het antwoord ligt er: in project De Streep zijn Sam Pormes, Miguel Ririhena en André Staas in opdracht van de drie noordelijke provinciale besturen van GroenLinks bezig met het ontwikkelen van een visie met daaraan vast een handelingsperspectief over de vraag: hoe gaan we om met extreemrechts? Begin december vond een inspirerende Zoom meeting plaats, met onder meer Corinne Ellemeet.
Het doel van Project De Streep is het vergroten van de bewustwording binnen GroenLinks Drenthe en het ontwikkelen van een stellingname over racisme en fascisme. Daarnaast om racisme en fascisme in een breder perspectief te plaatsen en onze aanpak te communiceren in de Drentse samenleving.
We hebben een Handleiding ontwikkeld die we onlangs hebben besproken met de lijsttrekkers van onze afdelingen Emmen en Hoogeveen. Zo kunnen wij ze helpen met het kiezen van positie en halen we ideeën op, waarmee we onze Handleiding kunnen vervolmaken aan de hand van lokale beleving. Het definitieve verhaal zetten we vervolgens uit voor een debat in februari.
Fascisme en racisme zijn niet nieuw, maar de problematiek daaromtrent wordt met de opkomst van extreem rechts wel steeds urgenter. Want de jacht is geopend. Op mensen van kleur, vrouwen, moslims, joden en iedere andere Ander. Ook politici, journalisten, rechters en wetenschappers staan volop in de wind. Er wordt gerammeld aan de poorten van onze democratie. Door te schreeuwen en geweld toe te passen zetten duistere krachten onze democratische regels buiten spel. En hiermee de rechten van meerderheden en minderheden. Door tolerant te zijn bijt de democratie zichzelf zo in de staart. De vraag nu is: blijven we intolerantie tolereren of trekken we een streep?
Racisme en fascisme zijn broer en zus, beide geënt op imperialisme, slavernij en kapitalisme. Beide horen in het cachot, vindt GroenLinks. Maar hoe dan?
Aan de hand van een ideologische onderbouwing willen we GroenLinks laten werken aan een mooiere wereld, zonder racisme en fascisme. Te beginnen in Drenthe.
Dit betekent ongemakkelijke gesprekken voeren, de problemen verduidelijken aan de hand van ‘bad practices’. En concrete voorstellen ontwikkelen.