Vrouwenkiesrecht staat voor mij symbool voor de strijd van gelijke behandeling. Een aantal vrouwen hebben er hard voor gevochten om als vrouw gelijk te worden behandeld als de man. Voor mij staat het toekennen van het kiesrecht voor vrouwen dan ook gelijk als de strijd voor gelijke behandeling. En met het toekennen van dit kiesrecht was de strijd voor gelijke behandeling nog maar net begonnen. In ieder geval werd 100 jaar geleden het algemeen kiesrecht ingevoerd. Niet het vrouwenkiesrecht maar het algemeen kiesrecht. Een hele belangrijke stap in onze democratische samenleving.

De vrouwen in onze Staten hebben het lef getoond om met elkaar te gaan praten en te zoeken naar een manier om dit met elkaar te herdenken en het als belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de democratie te gebruiken om een verdiepingsslag te maken in de democratische samenstelling van de Staten. Eigenlijk vind ik dan ook dat ik als man mij zou moeten schamen dat zij daarvoor het initiatief hebben genomen en die lef hebben getoond. Dat zij de strijd voor gelijke behandeling op deze wijze willen gedenken en vanuit de symbolische waarde voor die strijd, dat om te zetten in daadkracht om iets te gaan doen aan een niets verhullende afspiegeling van volksvertegenwoordigers van de Drentse gemeenschap. Want in een democratische samenleving dienen de democratisch gekozen organen een afspiegeling te zijn van die samenleving. Waarin de belangen van iedereen op een juiste wijze kunnen worden afgewogen.

En hebben wij hier niet allemaal, geen enkele partij uitgezonderd, tijdens het duidingsdebat van de verkiezingen van de Provinciale Staten vorig jaar april, met elkaar de zorg gedeeld over de lage opkomstcijfers. En hebben we hier niet met elkaar gedeeld over het probleem hoe we de politiek naar onze achterban en inwoners van Drenthe op een aansprekende wijze voor het voetlicht kunnen krijgen en levendig te maken? Hebben we twee weken geleden niet tijdens de informatieronde over de nieuwe media in Drenthe niet gesproken over de oninteressante nieuwsgading van de Staten in onze media? Moeten we mischien werken aan populistische programma’s als: Heel de Staten bakt of The Voice of the States?

Tijdens het Drents Jeugd Debat dat twee weken geleden in deze zaal plaatsvond heb ik in mijn afsluitend betoogd tegen de jongelui (80% meisjes en 20% jongens): Politiek is saai, maar het zijn de mensen die het mooi en interessant maken.

Collega’s, het is aan ons om de politieke kleur te geven, het boeiend en levendig te maken, mensen aan ons te binden. Het is aan u en mij. Als mens. Wij maken de politiek. Mooi of saai.

Het initiatiefvoorstel dat voorligt grijpt het vrouwenkiesrecht aan om met elkaar het feest van de democratie te vieren. Om met elkaar de schouders er onder te zetten om de politiek hier in de provincie onder de aandacht te brengen. In het initiatiefvoorstel wordt met name de aandacht gericht op vrouwen. en terecht, die zijn ondervertegenwoordigd. Daar een speerpunt van maken is sterk, gezien de strijd die 100 jaar geleden is gevoerd. Maar voor mij gaat dit initiefvoorstel veel verder. Het staat voor de democratische wording van ons bestel. En daarbij dient iedere partij zijn eigen belang af te wegen hoe zij zorg draagt voor een rechtvaardige afspiegeling van de achterban. Daar gaat het voorstel niet over. En binnen dit voorstel is er ruimte om ook met elkaar na te gaan denken over de randvoorwaarden van een politieke functie. Hoe kunnen we het meer gezinsvriendelijk maken? Hoe kunnen we de coulance van werkgevers bevorderen als men naast het reguliere werk een politieke functie wil bekleden? Hoe is de arbeidsdruk op het vele werk? Kortom er zijn voldoende thema’s en items die we kunnen betrekken in de uitvoering van dit voorstel.

Voorzitter, beste collega’s,

Ik roep u op om dit voorstel te steunen. Laten we met elkaar het feest van de democratie vieren en ik ben er van overtuigd dat dit voorstel zal bijdragen aan een evenwichtige afspiegeling van de Drentse samenleving. Belangrijker nog: we geven met het aannemen van dit voorstel aandat we met elkaar de verantwoordelijkheid voelen om de band met onze achterban en de Drentse bevolking willen verstevigen. Dat het werk wat we doen ook heel veel leuke kanten heeft. En waarom doen we dat? Voor het bevorderen van het actief en passief kiesrecht. Opdat uiteindelijk meer mensen gaan kiezen maar bovenal ook dat er meer mensen vanuit verschillende diversiteiten, kunnen worden gekozen.