De fractie begrijpt uit de vraagstelling en onderbouwing van de vraag stelling dat alles gereed moet worden gemaakt voor 5G. Er zijn nog geen of heel weinig toepassingen gereed en de tech-industrie beconcurreert elkaar stevig. Het heeft daarnaast ook heel lang geduurd dat Europa de regels voor de frequentieverdeling helder heeft gemaakt en de bandbreedte heeft bepaald. Er is een politiek akkoord bereikt over de frequenties door de onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Zo mogen telecombedrijven voor een periode van minimaal twintig jaar een licentie krijgen. Daardoor is voor hen duidelijk hoeveel tijd ze hebben om hun investeringen terug te verdienen.
En daar zit het voor ons ook de kneep. Het zijn deze telecombedrijven die nu niet de boot willen mislopen zoals dat was bij de uitrol van het 3G en 4G netwerk. Zij zagen hun investeringen verdampen toen de consument overging van sms en bellen naar andere vormen van communicatie. Alleen al in de VS gaan de telecombedrijven meer dan 275 miljard dollar investeren in 5G. Dat zal in Europa niet minder zijn is de verwachting.
Maar zelfs als die toepassingen en verdienmodellen zijn uitgedacht dan blijven er nog genoeg vraagstukken over die eerst moeten worden opgelost voor we de beloften van 5G echt bewaarheid gaan zien worden. Een van de belangrijke zaken is als alles met elkaar verbonden is, hoe en bij wie komt dan al die informatie samen? Wie gaat daar voor zorgen?
Neem de zelfrijdende auto's. Als de ene auto met internet is verbonden via KPN en deze rijdt over een weg vol sensoren die zijn verbonden via T-Mobile, en de tegenligger communiceert met Vodafone, waar komt al die data dan samen?
Dit wetende heeft onze fractie enige huiveringen voor investeringen, anders dan we op dit moment al doen. Wij investeren al veel als het gaat over datacommunicatie in de buitengebieden zoals we dat doen in onze breedband projecten. Volgens kenners is het nu aan de industrie om de toepassingen te bedenken en ook elkaar af te stemmen. Uiteraard is het netwerk de bottleneck. In dat licht begrijp ik ook de vraag van D66. En uiteraard zijn wij van mening dat goede mobiele datacommunicatie van groot belang is (niet vitaal). Wij denken dat gezien de beantwoording van GS er een actieve houding wordt aangegeven. Wij gaan daarbij van uit dat als er zich partijen melden om in Drenthe testen op dit vlak te willen uitoefenen, GS in dat licht ook een positieve grondhouding in zullen nemen. Actiever in deze nog zo difusse markt te willen opereren lijkt ons niet nodig in het licht van de eerder aangegeven argumenten.