Vandaag toch wel een beetje een historische dag als we hier in de commissie OGB onder uw bezielend voorzitterschap de beraadslagingen starten over het behoud van de akker- en weidevogels in Drenthe.
Een motie, door alle partijen in deze staten omarmd. De motie ontleent zijn kracht door de wil om een gezamenlijke aanpak te ambiëren. Niet alleen de motie is op die wijze tot stand gebracht maar ook de uitwerking daarvan is een toonbeeld van een gezamenlijke aanpak. En het enthousiasme, maar ook vooral het doorzettingsvermogen om tot dit voorstel te komen verdient een groot compliment. Door alle partijen is er actief meegedaan en meegewerkt aan een oplossing. De zienswijzes lopen zeer uiteen en er bestaat bij vele partijen een behoudendheid in hetgeen voorligt. Het is juist daarom een groot compliment voor alle partijen dat hier toch een gedragen voorstel ligt. Onze fractie realiseert zich terdege dat alle partijen weliswaar meedoen, zij het niet met een volledige overgave.
Predatie-beheersplan
En zoals zo vaak bij compromisvoorstellen ligt het gelijk van zichzelf of het ongelijk van de ander voor de hand. Echter wat hier hier ligt is een plan waarbij alle partijen water bij de wijn hebben gedaan. Gedreven door de wil om de weide- en akkervogels te behouden en te beschermen. Juist vanuit die gezamenlijke wil is men ook bereid naar elkaar te luisteren en het plan een kans te geven. Iedereen weet hier dat met name het predatieverhaal een belangrijk, maar ook een omstreden onderdeel is van het plan van aanpak. Ik benadruk het hier nogmaals: Predatie is slechts één van de vele en complexe factoren waardoor de weide- en akkervogelstand zo dramatisch teruggelopen is. Gerichte maatregelen in het kader van een gezamenlijke aanpak van agrarisch- natuur en landschapsbeheer is daarbij van een exponentieler belang. Biotoopverbeteringen en -maatregelen zijn noodzakelijk.
Het zal u niet verbazen dat ook voor onze fractie geldt dat het predatiebeheer omstreden is. GroenLinks is bereid predatiebeheer toe te staan in deze gebieden voor de duur van dit plan van aanpak. Na afloop moeten we kijken wat de meest effectieve aanpak is voor de toekomst. Maar dan moet er nu wel bij de start een predatiebeheersplan worden zijn vastgesteld. Wij moeten voorkomen dat er een uitvoerige discussie wordt gestart over de predatiebeheer in de provincie Drenthe. Om de deelnemende partijen niet te frustreren, is het essentieel voor de voortgang om dit plan z.s.m. te hebben en ons te beperken binnen de kaders van dit plan. Kan de gedeputeerde aangeven wanneer dit gebeurt?
Erm-beraad
Een goede vondst is het voortzetten van het Erm-beraad. Daarmee zijn de eerste bruggen geslagen voor het overleg tussen alle partijen. Begrip voor elkaars standpunt, uitwisseling van verschillende ideeen en een flexibele opstelling zijn de heipalen voor het succes. Het voorzetten daarvan is een goede zaak en ik zou graag de gedeputeerde willen vragen ons regelmatig op de hoogte willen houden van dit overleg.
Gebiedsgerichte aanpak
Dan nog even een vraag over de gebiedsgerichte aanpak. In het plan is te lezen dat een maatregelenmakelaar de opdracht krijgt om met de beheerders en eigenaren een maatregelenpakket te maken gericht op biotoopverbetering en adequaatbeheer. Het lijkt ons evident dat hier een partij dient geworden gekozen die bij alle partijen goed ligt en die de plaatselijke situatie kent. Wij zouden er voor willen pleiten dit juist bij LBD/HDK neer te leggen. Wij zouden ook om de snelheid er in te willen houden hiervoor willen pleiten.
PLUIM
Dit Plan van Aanpak verdient een pluim. Een pluim voor het ambtelijk apparaat maar ook voor de gedeputeerde die zich hier persoonlijk hard voor heeft gemaakt om alle partijen over de streep te trekken. Wat onze fractie betreft: zo snel mogelijk aan het werk. Laat de Grutto en de Kievit weer snel tureluren boven onze Drentse akkers en weiden.