Meneer de voorzitter nog maar een paar jaar geleden werd het Noorderdierenpark uitgekozen als beste dierentuin van Nederland. Eind 2010 moest het dierenpark van een faillissement gered worden. Wat was er toch allemaal gebeurd in die periode. Gemeente en dierenpark hebben elkaar niet goed geïnformeerd. De kosten liepen onverwachts zo hoog op dat een faillissement dreigde. Sinds die tijd is er heel wat gebeurd.
Ik ga hier de hele geschiedenis niet herhalen maar we hebben stapels papier over het nieuw te bouwen dierenpark oftewel Dpe Next. De gemeenteraad heeft een onderzoek laten doen, het college van BenW heeft een onderzoek laten doen. Die onderzoeken werden steeds herhaald. We hebben nu het feit dat de provincie 80 miljoen beschikbaar heeft gesteld uit de RSP gelden en daarnaast wordt er nu een extra bijdrage gevraagd van 12 miljoen, zijnde 6 miljoen als gift en 6 miljoen als een lening. Onze mening daarover mijnheer de voorzitter, is de volgende.
In december 2008 nam de gemeenteraad van Emmen het historisch besluit in verband met Atalanta het dierenpark te verhuizen en er een Mensenpark met theater van te maken. Kernbegrippen van het park waren innovatief, duurzaam, dierenwelzijn, kunst en cultuur en dat is ook zo. We hebben het plan gezien, we hebben de maquette gezien, het ziet er allemaal prachtig uit op zich. Het is een mooi plan, echter de financiën meneer de voorzitter.
De Nom heeft onlangs besloten om op basis van de door haar gestelde criteria geen mogelijkheden te zien om deel te nemen in dpe next, dan wel vreemd vermogen te verstrekken . Daarnaast moest er nog een extern vermogen worden gevonden van een heel aantal miljoenen, minimaal 25 miljoen. Uiteindelijk blijkt het nu bij elkaar geschraapt dmv bancaire leningen, deelname van bedrijven als volkerts wessel, rendo en de wmd.
Het concept van belevingpark in de combinatie met theater is origineel, kansrijk maar ook gewaagd. Het is moeilijk te benchmarken want er zijn eigenlijk geen soortgenoten in Nederland. Ook is het potentieel risicovol want je mengt twee bestemmingen: attractie of dagje uit met cultuur/momentbestemming. Er is een zelfde soort park in Hannover dat blijkt wel succesvol, maar is dus ook een grote concurrent, zeker voor de Duitse toerist.
Aan de meeste eisen is voldaan en ook de prognose zegt dat het kansrijk is qua aantal bezoekers, maar dat betekent niet dat de provincie 12 miljoen extra moet leveren.
Daarnaast heeft het college van Emmen geen alternatieven geschetst. Dat vinden wij een gemis. Hierdoor kan je voor en nadelen van de verschillende scenario's niet beoordelen. Ook het gefaseerd realiseren van DPE next is niet onderzocht, doorexploiteren op de huidige locatie is ook een alternatief. Dat is volgens ons ook nooit goed onderzocht. Wij zijn van mening dat men bezig is met een unieke en onderscheidende ambitie voor het nieuwe belevingspark, echter wij vinden dat wij als provincie een andere taak hebben dan de gemeente Emmen.
Er wordt wel veel overheidsgeld ingestopt Dpe next wordt grotendeels gefinancierd door de overheid, ongeveer 85%. Dat vinden wij meer dan voldoende, het is geen overheidsbedrijf, het is een zelfstandig bedrijf.
Alles is nog onzeker, zeker als je naar de financiering van de provincie kijkt. Als we weigeren heeft Emmen dan een probleem? De Gemeente Emmen doet alsof de provincie haar bijdrage wil verminderen, terwijl de extra bijdrage van € 12 miljoen nooit is toegezegd.
Wat we niet begrijpen zijn de criteria van de NOM. Welke criteria zijn dat? De NOM is toch de organisatie die geld beschikbaar stelt. Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij? De NOM wil geen geld beschikbaar stellen, terwijl zij moeten investeren in ontwikkeling, waarom zou de provincie dan wel moeten bijpassen?
Er was een extra bijdrage van de provincie gevraagd van 12 miljoen maar er worden geen extra provinciale doelen of eisen tegenover gesteld. Wij vinden niet dat wij moeten investeren in een privaat bedrijf op deze manier. Omdat de provincie een deel van het geld als lening biedt is het niet eens zeker dat dit voldoende is voor DPE. Zoals ik al zei een prima ontwikkeling en duurzame inzet juichen we toe maar de vraag is of we nu naast 40 miljoen doorgesluisd rijksgeld en 40 miljoen provinciaal geld nog 12 miljoen erin willen steken. De verhouding met andere dingen die in Drenthe moeten gebeuren uit een krappe begroting raakt wel erg scheef. Onze keuze in barre tijden is om verder investeren aan de markt te vragen en nu in te zetten op een goede Nuts infrastructuur in brede zin. Geld voor natuur, vitaliteit, leefbaarheid van het platteland en sociale en culturele taken, daar vinden wij op dit moment het geld van de provincie voor nodig. Geld voor ontwikkeling van het gebied en de stad Emmen is goed, maar het begint er nu op te lijken dat we veel investeren in het bedrijf het dierenpark zelf en dat is van gemeenschapsgeld niet de bedoeling.
Wij zijn bang dat het een project wordt dat nog decennia lang als een molensteen om ieders nek blijft hangen.