Ter completering van het collegeprogramma ‘Dynamisch en Ondernemend’ nu ook de nieuwe Cultuurnota voor de periode 2017-2020.  Met een heldere visie, een vertaling naar het provinciaal cultuurbeleid, maar bovenal een zoektocht naar een verbinding tussen cultuur en maatschappelijke opgaven zoals krimp en leefbaarheid. En juist dat aspect is voor ons als GroenLinks een belangrijk punt. Het is een grote vooruitgang dat met deze nota er meer zekerheid is voor de sector door meerjarige subsidies ipv telkens per jaar.

Wij zijn dan als fractie ook verheugd met wat ons is aangeboden. Het geeft een uitstekende basis om het cultuurbeleid verder vorm en inhoud te geven. Een aantal vragen en opmerkingen.

In hoofdstuk 1 onder 1.4 geeft u een uiteenzetting van de rol(en) van de provincie. De rol als normerende provincie in het cultureel domein heeft betrekking op de uitvoering. U stelt terecht dat er heldere regels nodig zijn die consequent gehanteerd en gehandhaafd worden om duidelijkheid te beiden op een aantal terreinen. De vraag is op welke resultaten de regels in de uitvoering zich concreet richten. Het lijkt ons van belang voor alle partijen dat hier concretere kaders gewenst zijn.



Het is een goede zaak dat het Platform Drentse Musea structureel zal worden ondersteund. Van belang is wel dat juist hier dan ook expliciete aandacht wordt gevraagd en gegeven voor de kleinere musea. Die dreigen vaak onder het geweld van de grotere musea onder te sneeuwen. Bij de toekenning van de subsidie zou dat wat ons betreft een (meetbare) voorwaarde moeten zijn.



Terecht dat u het Drents Landschap omarmt als een van de grootste partners in het behoud van het Drentse erfgoed. Zij hebben zich in de afgelopen decennia bewezen als een betrouwbare rentmeester van het zo specifieke Drentse landschap. De bijdrage van de heer van Liempd gaf hieraan nog een nadere invulling en dat het Drents Landschap meer is dan alleen een natuurorganisatie.



Vorige week hebben een aantal van ons kunnen beleven wat professionele kunst kan oproepen. Cultuur en kunst is beleven. Into Nature geeft aan dat een kleine groep zeer enthousiaste mensen een grensoverstijgend evenement kunnen neerzetten. Lovende recensies in landelijke dagbladen en een concept waarbij je kunst en natuur beleeft. Dit soort evenementen verdienen onze steun. En wij kunnen meer evenementen en/of uitvoeringen bedenken die dezelfde outcome hebben (zoals het Pauperparadijs). Dit soort producties zijn alleen maar te maken met onze steun en dat verdienen ze ook.

Amateur kunsten.

Maar hoe zit dat met de amateur kunsten? Vele festivals en jaarlijks terugkerende uitvoeringen van plaatselijke toneelverenigingen, orkesten etc. zullen met de huidige cultuurnota niet goed uitkomen. Slechts een aantal krijgen een structurele subsidie voor de komende 4 jaren. Dan gaat het over bewezen meerwaarde van het evenement. Dat dit slecht valt bij een grote groep die niet hiervoor in aanmerking komt begrijpen we heel goed. Ook begrijpen we dat niet alles gehonoreerd kan worden. U kiest voor de ‘incidentele’ aanvraag die jaarlijks moet worden ingediend. Daar kunnen wij ons in vinden maar is het budget toereikend? Vreemd is het bedrag. Het is net of u al precies weet wat zal worden aangevraagd (429.825 - 427.834 - 469.825 - 444.825). Kunt u inzicht geven in deze getallen?

Poppodia

Er zijn allerlei belangrijke initiatieven om poppodia weer inhoud te geven zoals in Hoogeveen. Ook het mogelijk maken van een Drents poppodium tijdens de TT-Nacht is daarvan een voorbeeld. Of dat als subsidievoorwaarde opnemen. Talentontwikkeling kan alleen als er een podium is waarop talent kan worden ontwikkeld. Wat onze fractie betreft mogen we daar wel meer op inzetten. Het initiatief van GL en PvdA om twee maal per jaar hier in de Statenzaal jong talent een podium te geven, laat ons zien dat we parels hebben.

Mediafonds 

Vorig jaar bij de Voorjaarsnota hebben wij aandacht gevraagd voor een onderzoek naar het instellen van een Mediafonds. Uiteraard is het fijn om te lezen dat u onze oproep serieus hebt genomen en een onderzoek opstart hoe de provincie de democratische en sociale taak van de journalistiek in Drenthe zou kunnen faciliteiten. Wij hebben vorig jaar gepleit om daarbij samen met Groningen en Friesland op te trekken voor het instellen van een noordelijke mediafonds om initiatieven te kunnen versterken van de onafhankelijke regionale professionele verslaglegging, de diversiteit in media-aanbod te kunnen garanderen. Dat is van belang voor de leefomgeving en leefbaarheid van Drenthe. Zou u ons meer kunnen vertellen hoe u zich dat voor u ziet? Wat is uw doel ook mede gezien de nieuwe Mediawet?

Cultuurparticipatie

De Statenonderzoekers hebben het Drents panel geraadpleegd om een beeld te krijgen van de cultuurparticipatie. De bevindingen van het onderzoek zijn een ondersteuning voor het voortzetten van het ingeslagen cultuur beleid. Er is een stijgende lijn te zien in het bezoeken van culturele voorstellingen en/of instellingen. In het algemeen kan worden gesteld dat de mensen tevreden zijn over het aanbod.

De onderzoekers doen ook een tweetal aanbevelingen.

In het onderzoek komen twee opvallende bevindingen naar voren. In de eerste plaats is dat de mensen een onderscheid maken tussen hun individuele behoefte aan kunst en cultuur en het belang daarvan voor de leefbaarheid van hun dorp of stad. De meerheid onderstreept het belang van culturele activiteiten voor de leefbaarheid en de sociale cohesie in de woonomgeving. Echter een klein deel geeft aan er gebruik van te maken. De onderzoekers bevelen aan hier nader onderzoek naar te doen en wij zouden daar ook hard voor pleiten dat onderzoek uit te willen voeren .



Een tweede aanbeveling betreft de ogenschijnlijke afname van interesse in de bibliotheken. Ook hier geven mensen dat een bibliotheek in belangrijke mate bijdraagt aan de leefbaarheid van een dorp of woonwijk. Ook deze discrepantie dient nader te worden onderzocht waarbij ook de overige functies van de bibliotheken zouden kunnen worden meegenomen.

Graag horen wij hierover graag uw mening.

PAC en visitatiecommissie

Bij de evaluatie van de Cultuurnota 2012-2016 hebt u PS toegezegd om de rol van de PAC te heroverwegen en u hebt bij brief van 18-2-2016 “voor-ontwerp cultuurnota 2017-2020  "dat nogmaals benadrukt en aangegeven dat de verbeterpunten rond de PAC zullen worden meegenomen in een verbeterd instrumentarium bij de nieuwe cultuurnota. Dit wordt echter in voorliggende nota niet verder toegelicht.



Tot zover onze bijdrage in eerste termijn.