In de commissie FCBE heeft onze fractie al gezegd dat met voorliggende cultuurnota een grote vooruitgang wordt geboekt ten opzichte van het huidige cultuurbeleid. En belangrijk is ook dat met deze nota er zekerheid komt voor de sector door meerjarige subsidies ipv telkens per jaar.

En uit de reactie vanuit het veld kan in algemene zin worden gezegd dat men tevreden is met deze cultuurnota. Wij hebben hier insprekers gehad die dat beeld hebben bevestigd.

Noordelijke Mediafonds

Voor het oprichten van een noordelijke mediafonds hebben wij, evenals vorig jaar, uw aandacht gevraagd. Ook andere fracties hebben aangegeven dat met name door de veranderingen in de nieuwe mediawet, er een bezinning dient te komen over de wijze waarop wij als provincie daar op zouden moeten inspelen. Onze fractie vindt het groot belang, en dat wil ik hier nogmaals benadrukken, om initiatieven te versterken voor een onafhankelijke regionale professionele verslaglegging en om de diversiteit in media-aanbod te kunnen garanderen. Goed dat u op dat punt het initiatief al hebt genomen om op korte termijn daarover met de Staten in overleg te gaan. Onze aangehouden motie houden wij daarom nog verder aan.

De motie van het CDA en de PvdA zullen wij uiteraard steunen omdat die in het verlengde liggen van het versterken van de regionale media.

Cultuurparticipatie

In mijn bijdrage tijdens de vergadering van FCBE heb ik de uitslag van het Drents Panel-onderzoek naar de cultuurparticipatie in Drenthe al genoemd. De Statenonderzoekers doen een tweetal aanbevelingen voor een vervolgonderzoek. Onze fractie zou graag zien dat u deze aanbevelingen overneemt omdat juist die informatie naar onze mening van belang is om het beleid ten aanzien van cultuurparticipatie een nog hoger rendement te geven, maar vooral ook om meer informatie te krijgen en daarmee het beleid beter af te stemmen op de behoefte van de Drentse inwoners. Ik zou graag van het college een reactie hierop krijgen.

Subsidies

Met de nieuwe cultuurnota en de toepassing van twee ondersteuningsvormen (meerjarig en incidenteel) krijgt slechts een aantal groepen een structurele subsidie voor de komende 4 jaar. Dat dit slecht valt bij een grote groep amateurkunstbeoefenaars, begrijpen wij goed. Ook begrijpen wij dat niet alle aanvragen gehonoreerd kunnen worden. De motie van 50plus roept op tot het verstrekken van een meerjarige subsidie van het Drents Seniorenorkest. Wij staan in principe achter deze motie, hoewel wij wel bedenkingen hebben tegen een structurele bijdrage. Ik zou graag het Drents Seniorenorkest willen oproepen om met innovatieve ideeën te komen, misschien een nieuwe koers uit te zetten. Meerjarige subsidie is voornamelijk ook om die reden aan de andere partijen gegeven. En juist binnen deze cultuurnota is er ruimte voor nieuwe initiatieven.

Stipendium  

De motie van de SP voor een stipendium Kunst en Cultuur vinden wij nog niet geheel duidelijk. Zou de SP willen aangeven hoe dit gefinancierd moet gaan worden? Het huidige cultuurbudget is al niet zo ruim en als daarin door het invoeren van een stipendium andere keuzes en afwegingen dienen te worden gemaakt dan zou dat dus kunnen betekenen dat het ten koste zal gaan van de amateurkunsten of andere subsidies aan diverse organisaties. Kan de SP daar wellicht meer duidelijkheid in geven? Onze fractie staat niet onwel willend tegenover het idee van het invoeren van een stipendium. Wij zouden daarom meer zien in het onderzoeken van mogelijkheden voor het invoeren van een stipendium, onder welke voorwaarden en condities, dan om nu gelijk met een voorstel te komen. Met een dergelijke aanpassing is onze fractie welwillend een motie in die strekking te ondersteunen.

Overige moties

De motie van SterkLokaal vindt de fractie van GroenLinks te sterk lokaal. Bij voortduring hebben wij, als het gaat over Cultuur over het provinciaal belang. Zomaar aan de gemeenten subsidies geven om de gemeenten de vrijheid te geven naar eigen goeddunken dit in te vullen gaat buiten de beleidsdoelstellingen van de huidige cultuurnota. Onze fractie zal deze motie dan ook niet steunen.
 

Instemming

Met deze Cultuurnota is onze fractie verheugd. Het geeft een uitstekende basis om het cultuurbeleid verder vorm en inhoud te geven.