Onze fractie heeft bij de commissievergadering van vorige week al met u gedeeld verheugd te zijn met de voorliggende visie op krimp en leefbaarheid en de daarin opgenomen Nota Sociaal Beleid. Twee belangrijke notities waarbij de mens centraal staat. Het college toont zich moedig door een plus op de kerntaken te willen plaatsen. Het gaat dan ook werkelijk om iets: het gaat om een sociaal, vitaal en ondernemend Drenthe.

Leefbaarheid is het kernwoord om de kernwaarden te versterken. U hebt oog voor de toenemende tweedeling in onze maatschappij, binnen Nederland, Europa en de rest van de wereld. En het is juist deze tweedeling die een grotere groep kansarme mensen steeds meer kansloos en kwetsbaar maakt. Iedere brug die kan worden geslagen om die verschillen te overbruggen juichen wij van harte toe. Iedereen doet mee en iedereen doet er toe.

De voorliggende visie op leefbaarheid en de Nota Sociaal beleid krijgt van ons dan ook de volledige steun.

Samenleven

De mate en gevoel van leefbaarheid wordt ook mede bepaald of mensen zich geaccepteerd voelen, veilig voelen, zichzelf kunnen zijn omdat geaccepteerd worden fundamenteel is voor onze samenleving. Wat is het woord samenleven dan waard?

Voor een grote groep mensen in onze samenleving is dat niet vanzelfsprekend. Zij vechten in hun leven voor hun identiteit en met hun gevoelens. Zij worden niet begrepen, soms ook niet getolereerd als ze proberen zichzelf te zijn. Een belangrijk deel van het probleem zit ook bij de LHBT’er zelf. Hij of zij durft er niet voor uit te komen. Bang voor de gevolgen in zijn eigen sociale omgeving. Ik herinner me nog heel goed mijn eigen strijd en de pijn en kwetsingen die ik heb ervaren. Soms werd je maatschappelijk wel getolereerd maar niet geaccepteerd. Er is een groot verschil tussen toelaten en erbij horen.

Discriminatie

In onze grondwet ligt sinds 1983 het discriminatieverbod vast in het vervolg op het gelijkebehandelingsbeginsel van Artikel 1. Relevant is echter de vraag of het discriminatieverbod ook leeft onder burgers en politici. Artikel 1 is weliswaar uitgewerkt in de Wet Gelijke Behandeling maar met dat rechtsinstrument in de hand concentreert zich de bestrijding van discriminatie op grond van seksuele geaardheid op een juridische aanpak van individuele gevallen. En een aanpak dat is gericht op individuele gevallen volstaat niet in het gewenste normgedrag dat artikel 1 voorstaat. Het gaat om beleid. Het gaat om houding. De grondwet verplicht ons, als overheid, als volksvertegenwoordigers niet alleen tot verzet tegen collectieve vooroordelen en individuele discriminatie maar ook tot positief beleid gericht op gelijke kansen (a ‘level playing field’) voor alle burgers ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid en seksuele geaardheid. Iedereen doet er toe en iedereen doet mee.

Drenthe bekent kleur

In onze motie roepen wij op om een impuls te geven aan de sociale acceptatie, weerbaarheid en veiligheid van de LHBT-inwoners en dit in samenspraak te doen met het Meldpunt Discriminatie Bureau Drenthe, het COC en betrokken partners. Belangrijk is ook dat samen met het Meldpunt Discriminatie Bureau Drenthe moet worden gekeken naar de omvang van het probleem. Het is algemeen bekend dat de drempel om een melding te doen van seksuele discriminatie bij het meldpunt voor een homo of lesbisch erg hoog is. Datzelfde zien we ook bij geweldsdelicten. Sterker nog, een grote groep homo's is een kwetsbare groep voor geweldsplegers omdat ze geen aangifte zullen doen. En er zijn gevallen bekend dat ook bij het doen van een aangifte bij de politie de homo-acceptatie bij de politie niet altijd goed is. Eigenlijk weten we niet goed hoeveel gevallen er werkelijk zijn. Het COC meldde ons dat er heel veel niet-geregistreerde gevallen zijn. Ook zijn mij die verhalen bekend. U moet niet vergeten dat er vele LHBT’ers zijn die niet openlijk durven uitkomen voor hun seksuele geaardheid en daarmee een verborgen leven leiden. Bij conflicten, geweldsdelicten speelt dit een cruciale rol.

Daarom vinden de indieners van de motie van groot belang om samen met het Meldpunt, Openbaar Ministerie, het COC te kijken naar dit probleem.

Drenthe als regenboogprovincie.

Wat betekent dat eigenlijk? Er is geen enkel andere provincie die dit over zichzelf heeft uitgeroepen. En het is dus nieuw. Wat de indieners er mee beogen is dat onze Staten staan voor het actief beleid willen maken gericht op gelijke kansen voor alle burgers ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid en seksuele geaardheid. De regenboogvlag staat symbool voor onze inspanning voor anti-discriminatie beleid. Daarmee willn wij als provincie een duidelijke statement maken, een helder signaal afgeven. Werken aan een veilige provincie omdat iedereen er toe doet en iedereen doet mee.

Conclusie

Vandaag staan we stil bij iedereen die grote moeite moet doen om geaccepteerd te worden omdat hij/zij anders is of anders in zijn vel zit. Ik denk aan de vele uren van eenzaamheid en worsteling met een afkalvende vriendenkring, de priemende ogen (ziet een homo er zo uit?) en verbaasde gezichten. Van tong-afbijt gedrag als je weer in je omgeving de zoveelste misselijkmakende homo-grap hoort, van leugens en van angst. Ik denk aan de moeders en vaders die te horen hebben gekregen dat hun zoon of dochter zich heeft ge-out of hen zojuist heeft vertelt dat ze in een verkeerd lichaam zijn geboren. De angst van de moeders en vaders dat de omgeving het niet zal accepteren en vrezen voor de veiligheid van het grootste goed dat hen is gegeven, namelijk hun kind. Daar gaat deze motie om. Een visie op leefbaarheid in onze provincie Drenthe. Iedereen doet er toe en iedereen doet mee.

 

Tynaarlo.

Ook in Tynaarlo zal binnenkort de regenboogvlag fier wapperen.