Bijgaand de totale tekst van de bijdrage van Hans Kuipers, incl zin1.

We bespreken vandaag twee stukken over Krimp. Het Statenstuk dat mede door de Commissie van Onderzoek is voorbereid naar aanleiding van de Statenontmoeting, en een brief met de visie van Gedeputeerde Staten over de uitwerking van de aanbevelingen van de Noordelijke Rekenkamer. Overigens nog onze dank dat u op het verzoek van GroenLinks en de VVD bent ingegaan deze brief te sturen.

Waar er verschillen zijn in het proces en uitwerking tussen de twee stukken, neemt GroenLinks aan dat het door de Staten straks vastgestelde beleid uit het Statenstuk leidend is, en dat Gedeputeerde Staten dít besluit zal uitvoeren. In het Statenstuk gaat het niet alleen om het overnemen van de aanbevelingen die de rekenkamer heeft gedaan, maar ook om een aantal extra's.

Wederom hebben het niet over de problematiek zelf maar zoeken we naar een proces om vat te krijgen op deze materie en welke rollen en verantwoordelijkheden de actoren hebben. We zijn straks een jaar verder en we hebben het dus slechts over het proces gehad. Pleit er daarom voor dat we snel aan de slag moeten anders missen we de slag. En daarbij moeten niet alleen wij aan de slag, met alle overheden en kennisorganisaties die telkens worden genoemd, maar moeten juist de mensen die in de krimpgebieden wonen zélf aan tafel zitten. Zo worden zij betrokken en is er ruimte voor nieuwe, creatieve ideeën.

Het Statenstuk is weloverwogen en gedragen tot stand gekomen. Door de Statenontmoeting is er een breder inzicht en begrip gekomen over de krimpproblematiek en dat uit zich dan ook in de aanbevelingen aan GS en eigenlijk ook aan de PS zelf. De aanbevelingen daarin zijn zeker nogal procesmatig en gaan nog niet in op mogelijke oplossingen maar geeft wel een beeld van hoe het proces dient te verlopen en wat GS moet opleveren en wat de rol van PS en GS in het totaal is.

Belangrijk is ook dat daar helder in wordt aangegeven dat het een integraal probleem is dat door alle producten van de begroting heen gaat. Helderheid en visie is geboden om niet verzand te raken in discussies uit welke begrotingsposten diverse acties dienen te worden vergoed. Kortom het is een goede zaak dat er met spoed aan worden begonnen.

Waar GS spreekt over de Samenwerkingsagenda Krimp wil GroenLinks daar graag nog een opmerking over plaatsen. Dit is een initiatief van het Rijk en de provincies om met elkaar in overleg te gaan en te zien wat er gezamenlijk kan worden opgepakt. De agenda is gericht op de daarvoor door het Rijk aangewezen gebieden/regio's. Voor Drenthe is slechts Zuid-oost Drenthe als krimpregio aangemerkt. Het vervelende is nu dat andere delen van Drenthe echter vele grotere klappen krijgt te verwerken. Bestaat nu niet de kans dat we ons op de verkeerde regio's richten? Of worden de andere probleemgemeenten er ook bij betrokken?

Wij weten dat het Samenwerkingsagenda Krimp dit niet toestaat,  we missen de erkenning dat andere regio's, hoewel niet door het Rijk als zodanig erkend, ook grote en misschien wel veel grotere problemen hebben.

Samenvattend. Wij gaan akkoord met het Statenstuk en snel starten met de daarin aangegeven adviezen en zorgen dat de rollen van PS en GS helder worden.