De Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) is van plan om vervuild productiewater uit de oliewinning in Schoonebeek te injecteren in een aantal lege Drentse gasvelden. Op 9 juni heeft het provinciebestuur Provinciale Staten van Drenthe geïnformeerd over dit voornemen. De Statenfracties van GroenLinks in Drenthe en Overijssel maken zich, net als de bewoners in de betreffende gemeenten, grote zorgen hierover.  

Verontreinigd productiewater in lege gasvelden

De NAM herstartte in 2011 de oliewinning uit het Schoonebeeker olieveld. Bij de oliewinning en scheiding van de olie komt water vrij. Dit water is verontreinigd met allerlei, soms zware, chemicaliën. Dit vervuilde water wordt tot nu toe in een aantal lege gasvelden in bij Rossum in Twente geïnjecteerd. Het transport van Schoonebeek naar Rossum is niet altijd veilig gebleken. Zo hebben de chemicaliën in 2015 een gasleiding aangetast. 

De NAM wil, naast de opslag van het vervuilde water in Overijssel, een aanvullende opslagcapaciteit voor het vervuilde water. Het oog is gevallen op enkele lege gasvelden in Drenthe. Genoemd worden Dalen, Oosterhesselen en Schoonebeek. 

 

Proces en gevaren evalueren

In 2016 heeft de NAM onderzoek laten doen naar de verschillende mogelijkheden om het vervuilde productiewater te verwerken. Hieruit komt naar voren dat injectie van het vervuilde productiewater in de diepe ondergrond vanuit milieukundig oogpunt de minst belastende optie is. Daarnaast dat de alternatieven met zuivering minder goed scoren op de getoetste aspecten zoals milieueffecten, korte en lange termijn risico's en kosten. Onlangs nog heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat in het Algemeen Overleg Mijnbouw in de Tweede Kamer een snelle evaluatie op het proces en de gevaren toegezegd. 

 

Complete milieueffectrapportage graag

De beide Statenfracties van GroenLinks vinden dat het provincieel bestuur van Drenthe, voordat zij het verzoek van de NAM in behandeling neemt, de uitkomst van het evaluatierapport bekend moet zijn. Pas dan is het mogelijk om een goed onderbouwd besluiit te nemen. Daarnaast pleiten wij voor nader onderzoek, nu blijkt dat er een enorme toename is in het opslaan van vervuild productiewater met chemicaliën. Al deze chemicaliën gaan ook ondergronds niet vanzelf weg. We kunnen de consequenties van een grotere opslag van vervuild water met chemicaliën voor de grondwaterkwaliteit en de natuur op de langere termijn niet overzien. 

De NAM wil voor de realisatie van het injectieproject in de lege Drentse lege gasvelden van Zuidoost-Drenthe een vrijwillige verkorte milieueffectrapportage-procedure. De beide Statenfracties van GroenLinks waarderen deze intentie om een milieueffectrapportage te doorlopen. Maar gezien de impact van dit besluit pleiten wij toch voor het doorlopen van een verplichte en complete milieueffectrapportage. 

Wij zullen het College van Gedeputeerde Saten van Drenthe verzoeken om in de initiatieffase van het voorstel hierover een advies te formuleren. Ook willen wij dat de gedeputeerde een extra inspanning verricht richting de minister van Economisch Zaken om dit, maatschappelijk zwaarwegende, punt op de agenda te blijven zetten. 

 

De GroenLinks Statenfracties van Drenthe en Overijssel vinden dat wie de verontreiniging veroorzaakt, ook verantwoordelijk is voor het opruimen. De Drentse bodem is geen afvalput!

 

Henk Nijmeijer en Elke Slagt-Tichelman (Statenleden GroenLinks Drenthe)

Robert Jansen (Statenlid GroenLinks Overijssel)