In de aanloop naar de verkiezingen nemen Elke Slagt-Tichelman uit Assen en Inge Oosting uit Elim je mee op een tocht door het hart van Drenthe. Van de levendige klaslokalen tot de rust van de biologische landbouw delen Elke en Inge hun ervaringen en inzichten als onze kandidaten voor GroenLinks-PvdA. Blijf op de hoogte van hun dagelijkse ontdekkingen en de verhalen die ze verzamelen op deze unieke reis.
Deze keer: Elke Slagt-Tichelman
In de drukte van de verkiezingscampagne probeer ik de zondag zo veel mogelijk vrij te houden om uit te rusten en wat extra aandacht aan mijn familie te besteden. Op een dag zoals gisteren, schieten dat soort dingen er wel eens bij in. Hoewel samen warme chocomel of thee drinken met leden van GroenLinks en de PvdA na een actie om onze handen weer op te warmen ook wel ontspannend kan zijn.
Vandaag had ik maar één bijeenkomst in mijn agenda staan. Dit was een gesprek met de Eritrese gemeenschap in Assen. Milka Yemane van Groenlinks Amsterdam gaf uitleg hoe stemmen in zijn werk gaat. We gingen in gesprek en er konden vragen gesteld worden. Een van de onderwerpen die aan bod kwam was het nut van tolken in de zorg. Dat is een onderwerp dat mij als verloskundige nauw aan het hart ligt. Ik vind het heel belangrijk dat mijn cliënten en ik elkaar begrijpen. Als iemand het Nederlands nog niet voldoende beheerst, helpt een tolk om de best mogelijke zorg te verlenen.
Gisteren was mijn agenda een stukje voller. Ik begon de dag toen in Eelde met een actie van GroenLinks Tynaarlo en PvdA Tynaarlo. Daarna ging ik door naar de studio van RTV Drenthe voor een debat onder leiding van Margriet Benak. Onderwerpen die aan bod kwamen waren landbouw, energie, zorg en openbaar vervoer. Ook heb ik namens GroenLinks-PvdA kunnen uitleggen dat Nederland toe is aan een sociaal beleid en dat het daarom belangrijk is dat links de grootste wordt. Tenslotte stond ik met een fantastische groep vrijwilligers van PvdA en GroenLinks Assen op het Koopmansplein tijdens een verkiezingsmarkt. Ook op koude, regenachtige dagen als gisteren, word ik warm van de saamhorigheid onder de vrijwilligers. Door weer en wind zetten zij zich in om onze idealen te delen met kiezers. Maar vooral ook om te luisteren naar mensen, te horen waar zij zich zorgen om maken en te proberen om daar vervolgens iets aan te doen.
Ook denk ik nog met veel plezier terug aan de bijeenkomst Stoere Stemmers in de Theeschenkerij van zorgorganisatie Cosis, vrijdagmorgen in Roden. De gemeente Noordenveld spant zich erg in om de verkiezingen op alle mogelijke manieren toegankelijk te maken. Toegankelijkheid gaat veel verder dan alleen zorgen dat mensen in een rolstoel het stembureau binnen kunnen komen. De gemeente heeft bijvoorbeeld ook een stemmal, die mensen met een fysieke beperking kunnen gebruiken om zefstandig te stemmen. Raadslid Anita van der Noord, die zich erg inzet voor politieke participatie, organiseerde de workshop Stoere Stemmers voor mensen met een verstandelijke beperking. De bijeenkomst was bedoeld om uit te leggen hoe ons democratisch systeem werkt. Ik mocht de negen deelnemers vertellen over de rol en functie van de Tweede Kamer en hun vragen beantwoorden. Burgemeester Klaas Smid gaf na afloop aan iedere deelnemer een diploma en medaille. Ik heb met veel plezier meegewerkt aan deze bijeenkomst omdat ik het belangrijk vind dat iedereen kan meedoen in Nederland.
Elke Slagt-Tichelman
De verhalen van Elke en Inge vormen een mozaïek van Drentse ervaringen, die de visie van GroenLinks-PvdA voor een duurzame en inclusieve toekomst weerspiegelen. Tot aan de verkiezingen delen we hun belevenissen en de lessen die ze leren. Samen met Elke en Inge bouwen we aan een Drenthe waar iedereen zich thuis voelt.