In de aanloop naar de verkiezingen nemen Elke Slagt-Tichelman uit Assen en Inge Oosting uit Elim je mee op een tocht door het hart van Drenthe. Van de levendige klaslokalen tot de rust van de biologische landbouw delen Elke en Inge hun ervaringen en inzichten als onze kandidaten voor GroenLinks-PvdA. Blijf op de hoogte van hun dagelijkse ontdekkingen en de verhalen die ze verzamelen op deze unieke reis.

 

Deze keer: Elke Slagt-Tichelman

 

Gisteren had ik een bijzondere dag. Ik begon lekker vroeg met een mogelijke vervanger zoeken voor het project waar ik nu met veel plezier aan werk. Dat project heet Op weg naar een groene geboortezorg. We werken aan een voorbeeld-duurzaamheidsstrategie. Die moet verloskundigenpraktijken helpen die hun praktijk willen verduurzamen. Doordat ze een voorbeeld hebben, kunnen ze met zo min mogelijk inspanning de transitie naar duurzame zorg maken. Ik heb alle documenten klaargezet voor de documentenanalyse van dit onderzoek. Zo kan een vervanger straks meteen aan de slag.

Heel veel projecten die ik doe zijn samen met studenten. In de middag stond ik samen met Liza, Ninoska en Ollie, studenten van de minor Zorgtechnologie, op de innovatieve markt van de Medical Delta Conference in de Sint Laurenskerk in Rotterdam. Zij presenteerden daar het prototype van een crisistas voor verloskundigen in Nederland. Deze tas kan ingezet worden bij rampscenario’s.

Het leuke van werken met studenten van verschillende studies is dat je samen veel meer weet. Je gaat van je eiland af. Voor mij als zorgprofessional was het superleuk om te ervaren welke slimme technologische en heel praktische oplossingen de studenten vonden. Het eerste prototype is nu af, maar tot januari werken ze aan vervolgstappen en de daadwerkelijke realisatie van de complete crisistas met eigen stroomvoorziening. Deze kan ook van pas komen bij rampen in andere landen.

Ook in de politiek is het handig om geregeld van je eiland af te komen. De toegenomen zorgvraag en gezondheidsverschillen komen namelijk deels doordat er financiële problemen zijn, geen passende woning gevonden kan worden of omdat er iets anders speelt. Preventieve maatregelen zijn dus ook buiten de zorg nodig.

Na de middag op de conferentie met vele gesprekken ging ik snel de trein in om daar nog wat te werken. Op naar Zwolle, waar ik een bijdrage mocht leveren aan twee activiteiten. De eerste was een open gesprek met de jongerenraad Zwolle, samen met andere politieke partijen. Daarna ging ik door naar een kennismaking en gesprek op een ledenavond in Zwolle. Daar kwam ik onder meer Martijn Dadema tegen, die gedeputeerde is in de provincie Overijssel. Tenslotte weer naar Assen, mijn thuisbasis. Zo is iedere dag anders en pendel ik met de trein heen en weer tussen het Noorden en Rotterdam.

Elke Slagt-Tichelman

 

De verhalen van Elke en Inge vormen een mozaïek van Drentse ervaringen, die de visie van GroenLinks-PvdA voor een duurzame en inclusieve toekomst weerspiegelen. Tot aan de verkiezingen delen we hun belevenissen en de lessen die ze leren. Samen met Elke en Inge bouwen we aan een Drenthe waar iedereen zich thuis voelt.