Sam Pormes hierover:

Voor ons ligt een voorstel om Groningen Airport Eelde (GAE) van de ondergang te redden. Een zelfde voorstel werd ons ook voorgelegd op de vergadering van de Statencommissie op woensdag 19 mei 2021. “Voorgenomen besluit toekennen overbruggingsfinanciering en extra krediet brandweerkazerne Groningen Airport Eelde.” Wij hebben dit toen gesteund omdat de overbrugging wenselijk was vanwege de coronapandemie. Miljarden is gegeven aan noodlijdende ondernemingen.

Wij hebben toen het debat geëindigd met de woorden: “Geen geld van het kabinet betekent ook dat GroenLinks geen voorstellen voor financiële steun na 2022 zal steunen voor het vliegveld.” We houden woord.

Er komt geen geld van het kabinet voor het vliegveld. Het jaar 2022 is voor de regionale vliegvelden redelijk succes geworden met uitzondering van Groningen Airport Eelde. Ook na het derde kwartaal heeft GAE nog geen 50% van het aantal vertrekkende passagiers uit de  eerste drie kwartalen van 2019 gehaald.

Als wij een oordeel wensen te geven over het vliegveld, dan hebben we de begroting GAE 2023 nodig, hebben we inzicht nodig in de liquiditeit van GAE en inzicht in het perspectief. We beschikken niet over deze informatie en ik doe ik het voorstel aan het College dit voorstel aan te houden totdat wij al deze informatie hebben.

Het college wijst terecht op de afspraken in het collegeprogramma. Dus heb ik dit er op nageslagen. En daaruit het volgende gehaald. Ik citeer:
“De huidige besluiten worden volgens afspraak uitgevoerd (ontwikkelscenario ‘Toegangspoort van het Noorden’)”.

Dat hebben wij ondertekend. Maar die ‘Toegangspoort van het Noorden’), die afspraak, is komen te vervallen, die bestaat niet meer.  Afgetimmerd.

Ik volg nu al de hele tijd GAE (Groningen Airport Eelde). En ik heb het gevoel dat wij gezien worden als een stelletje naïeve politici, die overal maar in trappen. Luchtballonnen worden opgelaten; Dat er nog altijd kansen bestaan om te worden overgenomen door Schiphol; ook onzin. Dan wel rekenen op financiële steun van het Rijk. Dus, voorzitter, wij stoppen met deze luchtfietserij. En dit onderdeel uit het voorstel halen.

Bron foto: Kas van Zonneveld, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Geen extra geld naar vliegveld Afspelen op YouTube