Het grootschalige gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is iets wat de fractie van GroenLinks al jaren zorgen baart. Al vaker deden wij de oproep om weer terug te keren naar de ecologie i.p.v. de chemie. Het feit dat gewasbeschermingsmiddelen of haar afbraakproducten in voedingsmiddelen opduiken verontrust ons zeer.
Het is daarmee zeer aannemelijk dat ieder van ons op enig moment wat van deze middelen binnen krijgen. Ook is vorig jaar verschillende malen de waterwinning in Drenthe gestaakt door overschrijding van het plafond voor deze middelen in het oppervlaktewater. GroenLinks begrijpt heel goed dat agrariërs hun gewassen willen beschermen tegen vraat en andere bedreigingen. We vinden echter ook dat er meer inspanning geleverd moet worden naar een meer duurzame en ecologisch verantwoorde manier van gewasbescherming. Daarom zijn wij blij met het rapport Uitgesproken en de inspanningen die geleverd zijn en worden om partijen bij elkaar te brengen.
- De GroenLinks fractie is het zeker eens met de suggesties uit het verkennende rapport. Als fractie zien wij de sector graag de transitie maken naar duurzaamheid, zeker ook wat middelengebruik betreft. Daarbij hechten wij sterk aan een zorgvuldige planning en proces. We hebben immers te maken met de bedrijfsvoering van bedrijven die werkwijze en machines tijdig moeten aanpassen. Daar is tijd voor nodig.
- Nu partijen er niet zelf uit komen lijkt het de fractie van GroenLinks vanzelfsprekend dat overheden aan zet zijn. Het belangrijkste deel ligt daarbij bij het Rijk die gaat over wet- en regelgeving en het toelatingssysteem.
- Graag werken wij aan gerichte stappen die bijdragen leveren aan een oplossing voor alle betrokkenen.
Gewasbeschermingsmiddelen die ingezet worden blijven helaas niet beperkt tot het gewas waarop ze gespoten worden. De techniek en daarmee de hoeveelheid middelengebruik is zeker verbeterd de afgelopen jaren. Echter, er blijven middelen uitspoelen naar grond en oppervlaktewater en zo verspreiden ze zich tot in ons voedsel. Het is heel begrijpelijk dat dit mensen erg verontrust. Iedere inzet om meer chemievrij (of -arm) te werken kan dan ook rekenen op steun van GroenLinks. Als fractie zijn wij voor het ontplooien van meer initiatieven binnen Drenthe, zoals binnen het uitvoeringsprogramma schoon oppervlaktewater Drentse Aa. Waarbij meerdere partijen aan verbetering hebben bijgedragen.
Bovenstaande tekst heeft Erwin van Liempd uitgesproken voor de Statenfractie van GroenLinks Drenthe bij het debat over Vermindering gebruik gewasbeschermingsmiddelen in Drenthe. Punt 5 van de Commissie vergadering van 4-12-2019.