Volgens de agenda hebben we het vandaag over BELEID vitaal platteland. Dat is toch nèt iets meer dan het verdelen van de poet die ons is nagelaten door de motie vitaal platteland! Daar doen we overigens wel voorstellen voor, geld is altijd handig als je beleid wilt realiseren!

GroenLinks vindt het niet alleen nuttig, maar vooral noodzákelijk om nu, in het licht van de ontwikkelingen van de laatste twee jaar èn de statenontmoeting die we over dit onderwerp hadden, als staten een duidelijke visie, een duidelijk beleid voor ons platteland te ontwikkelen. Onze fractie presenteerde in maart al zijn kijk op een duurzaam Drents platteland van de toekomst. Als we alles met de laatste informatie op een rij zetten, komen we tot een paar belangrijke voorstellen voor beleid.

Eerst een korte analyse:
Er zijn twee hoofdvragen die spelen mbt de vitaliteit van het Drentse platteland:
*krimpen we, en welke effecten gaat dat hebben èn:
*kunnen we met 70% minder budget vh landelijk gebied de natuur en het landschap èn de landbouwontwikkelingsmogelijkheden zó op peil houden dat je van een vitaal platteland mag spreken?

Het cda spreekt van 'alleen als natuur een toegevoegde waarde heeft voor de mensen in de omgeving' - vz, die is aardig om nader te bekijken - al vaker is hier door ons aangetoond wat de economische en welzijnsmeerwaarde v natuur is voor de Drenten. Uiteraard willen we dit best nog eens een keer nader toelichten, ook voor de pvv. De christenunie verwacht dat dit niet makkelijk voor het voetlicht te brengen zal zijn, maar constateert tegelijkertijd dat natuur essentieel is voor een vitaal drents platteland èn dat we het geld voor vitaal platteland niet aan natuur besteden... Hij doet het niet vaak, maar meneer Stelpstra liet me in verwarring achter.

Krimp is duidelijk - Drenthe krimpt niet heftig, maar vooral de plattelandsgemeenten wél. dat maakt voorzieningen minder dicht gezaaid en daarmee vervoer naar en van voorzieningen deste belangrijker.
Uitdagingen liggen vooral in de bereikbaarheid van voorzieningen (onderwijs, zorg) en tegengaan van verkrotting. Juist op het platteland is dus ook een goede ov-infrastructuur belangrijk!

Het door het rijk naar ons gedecentraliseerde budget voor internationale natuurverplichtingen, landschapsonderhoud, kavelruil en andere ontwikkelingen in het landelijk gebied is na ons zogenaamde 'akkoord' duidelijk ontoereikend. Daarmee verliezen we landbouwontwikkelingsmogelijkheden (buffers, kavelruil), mooie combinaties tbv waterberging, natuur (uitverkoop), soorten (onvoldoende beheer) en vooral ook beleefbaar landschap (houtwallen, heggen, poelen, schaapskuddes, enz). Vanuit LTO en natuurorganisaties is terecht om aandacht gevraagd voor het overeind houden van het breed gedragen en door uw college onderschreven Groenmanifest. En dan vooral aandacht voor het feit dat er een minimale inzet van onze eìgen middelen noodzakelijk is om te zorgen voor cofinanciering en het binnenhalen van budgetten om wateropgaven en internationale natuurverplichtingen na te komen
Uitdagingen liggen hier dus vooral in het vasthouden van de multifunctionaliteit van gebieden, het behoud van internationale doelen èn het behoud van ons meer dan aantrekkelijke recreatielandschap!

Visie en uitgangspunten:
Vitaal platteland gaat over een platteland waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Over een platteland dat in Drenthe ook nog eens de bijzondere kwaliteit heeft niet alleen voor mensen, maar ook voor veel bijzondere, internationaal gewaardeerde natuur een prima plek te zijn. Daarbij sluiten we aan bij de twee peilers v de christenunie. Meest bijzonder van ons platteland is wel: het een kan niet zonder het ander: zonder natuur en landschap zakt onze recreatie en ondersteunende economie en werkgelegenheid èn onze aantrekkelijkheid als woon- en werkprovincie in elkaar! Maar omgekeerd kunnen natuur en landschap niet zonder betrokkenheid van de buren en is het nodig dat de eerste stappen van natuur- en landschapsbeheerders op het gebied v burgerparticipatie verder ontwikkeld worden.

Eerste beleidsuitgangspunt voor een vitaal platteland is wat ons betreft daarom: sociaal economische vitalisering en vitalisering van natuur en landschap kunnen niet zonder elkaar en behoeven beìde voldoende provinciale zorg en aandacht.
(wij denken dat daarom de motieschrijvers schrijven over 'sociaal economische vitalisering van het platteland èn versterking vd structuur vh landelijk gebied'.)

Als we iets geleerd hebben uit de statenontmoeting, is het wel, dat oplossingen voor 'vitaliteitsproblemen' in dorpen het beste komen van de mensen in die dorpen - met kleine leenbudgetten en veel eigen initiatief is al veel verbetering in bijvoorbeeld bereikbaarheid van voorzieningen te bereiken. Coöperaties of trusts waarbij een dorp bijvoorbeeld zijn eigen zonneenergiecentrale of busvervoer regelt zijn mooie voorbeelden. Daarnaast is op provinciaal niveau veel kennis om dorpen te ondersteunen in het maken en uitvoeren van plannen, bv bij BOKD of STAMM.
De pvda constateert tussen neus en lippen door dat acties die door gebiedscommissies aangedragen worden aansluiten bij concrete wensen vanuit de bevolking. D66 vertrouwt hen ook die rol toe. Vz, wij zijn daar nog niet zo zeker van - niet ambtelijke molens, maar eigen ideeen willen we voorop stellen.
De vvd wil geen nieuwe overleggen optuigen maar aansluiten bij gebiedagenda's, vz onze indruk is juist dat deze agenda's overlegcircussen zijn en dat je juist dirèct bij de mensen in de dorpen moet aansluiten.

Een tweede beleidsuitgangspunt: sociaal economische verbeteringen komen op dorpsniveau tot stand, evt met provinciale ondersteuning.

GroenLinks wil dus (in lijn met de motie) dat het Drentse platteland de unieke combi van groen en leefbaar houdt. Ook willen we dat daarbij voorwaarde is, dat het platteland mee vormgegeven wordt door de bevolking.
Daarom stellen wij voor het budget voor vitaal platteland uitsluitend te bestemmen
*enerzijds (12 miljoen) voor een revolving fund tbv dorpsplannen (dus vanuit de lokale bevolking), waaruit leningen gegeven worden tbv initiatieven die bereikbaarheid en andere sociaal economische ontwikkelingen versterken en
*anderzijds (12 miljoen) voor uitwerking van het groenmanifest, waardoor we verder kunnen werken aan de versterking vd structuur van het landelijk gebied.