Op dit moment is in Den Haag een discussie gaande om de zogenaamde ‘volumenormen’ ten aanzien van bevallingen te wijzigen. Een gynaecoloog moet dan meer bevallingen doen om te voldoen aan de eisen. Verloskundige zorg in ziekenhuizen moet dus mogelijk op de schop door nieuwe normen. Gemeenten en ziekenhuizen maken zich zorgen over de gevolgen die deze normen kunnen hebben voor bereikbaarheid van de zorg. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen stedelijk en landelijk gebied, terwijl dat er natuurlijk wel is.
De verwachting is dat in Drenthe het aantal bevallingen niet wordt gehaald.
Wij hebben begrepen dat de kans dan groot is dat de streekziekenhuizen in Drenthe hun afdeling verloskunde zullen sluiten vanwege de nieuwe regelgeving vanuit het Ministerie van Volksgezondheid;
Wij denken dat bij sluiting van de verloskundige afdelingen de acute zorg voor moeder en kind niet altijd tijdig beschikbaar zal zijn en dat thuisbevallen in dat geval niet meer voor alle vrouwen in Drenthe verantwoord is, vanwege de grote afstand naar het ziekenhuis in Zwolle of Groningen. Het gevolg dan zou kunnen zijn dat er gevaarlijke situaties ontstaan of ‘snelwegbaby’s’ geboren zullen worden. Wij zijn van mening dat een afdeling verloskunde voor iedereen een basis voorziening is.
De minister is van mening dat bv Meppel een gevoelig ziekenhuis is voor 7100 inwoners die moet beschikken over acute verloskundige zorg. Dat wil zeggen dat 7100 inwoners van de regio bij sluiting van de spoedeisende hulpafdelingen in dit ziekenhuis, niet meer binnen de bereikbaarheidsnorm van 45 minuten acute zorg kunnen bereiken. Zij zal er bij dit ziekenhuis dan ook op aandringen om, als er op dit moment niet voldaan kan worden aan de kwaliteitsnormen van de Stuurgroep zwangerschap en geboorte, toch niet over te gaan tot sluiting van de afdeling voor acute verloskundige zorg. Ze zal het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) vragen om alternatieven te bedenken. Het ROAZ, waarin onder andere de zorgverzekeraars vertegenwoordigd zijn, is aan zet om witte vlekken in de regio te voorkomen. Indien het nodig blijkt gaat ze daarnaast de mogelijkheid onderzoeken of in dergelijke gevallen een beschikbaarheidsbijdrage een mogelijke oplossing zal bieden.
Daar zijn wij zeer blij mee, deze blijft dus open. Maar hoe zit het met de andere ziekenhuizen in Drenthe? Kunt u ons daarover informeren?
Verder vragen wij u als Gedeputeerde Staten om uw politieke netwerk zowel binnen als buiten Den Haag te mobiliseren met als doel bevallingen thuis of dicht bij huis mogelijk te houden en daarom op korte afstand voor alle Drenten afdelingen verloskunde te behouden voor Drenthe.
Wilt u actief in contact treden met het ministerie/de minister om te pleiten voor het behoud van de afdelingen verloskunde in Drenthe?
Getekend,
Gea Smith namens de fractie van GroenLinks.