Vermilion is van plan om in de gemeente Westerveld vijf nieuwe gaswinningen op te starten. De namen van deze gasvelden: De Boergrup, Lombok, Leemdijk, De Bree en Smitstede, dat dichtbij Wapse en de nieuwe woonwijk Kalterbroeken bij Diever ligt.

De informatievoorziening, zowel die vanuit de Rijksoverheid als die van Vermilion, laat zeer te wensen over: bewoners worden nauwelijks betrokken en moeten de informatie zelf ophalen uit de media en verschillende websites. Terwijl de nieuwe Omgevingswet juist hamert op actieve communicatie, geeft Elke Slagt aan. 

Afgelopen december deed de Raad van State een uitspraak over de risico’s van aardbevingen in Drentse gasvelden. Laura Bromet refereert hieraan en wil weten wat de Ministers vinden van het verzoek van bewoners om meer actieve en begrijpelijke informatie en om te worden betrokken bij de plannen van Vermilion. Zij geeft daarbij aan dat de uitspraak van de Raad van State betekent dat bewoners ook moeten worden betrokken bij deze plannen. 

Vervolgens vraagt zij waarom de vijf kleine gasvelden in de grensregio van Drenthe, Friesland en Overijssel als aparte velden geoormerkt worden, terwijl die op zeer geringe afstand van elkaar liggen en uit onderzoek blijkt dat ze elkaar wel degelijk beïnvloeden. En of de Ministers bereid zijn om te zorgen voor een actieve en volledige informatie in begrijpelijke taal. 

In het Friese Ternaard wordt ook gas gewonnen. Daarbij worden plannen gesmeed en gelden vrijgemaakt die moeten zorgen voor een betere leefbaarheid in het gebied. Dit gebeurt in samenspraak met bewoners. Laura Bromet pleit er bij de Ministers voor om ook de gaswinning in de vijf Westerveldse gasvelden te koppelen aan een stimuleringsplan voor de regio in de vorm van een gebiedsfonds, te financieren uit de gasopbrengsten. Deze financiële compensatie moet niet gezien worden in ruil voor gaswinning. Dat zou een misopvatting zijn. De vraag komt mede voort, omdat er wordt overgestapt naar de nieuwe Omgevingswet. Informatie en participatie van inwoners spelen in de nieuwe Omgevingswet een grote rol. Als de participatie er niet is, is dit een groot gemis. Dit zagen we ook bij het plaatsen van windmolens. Er is voor de transitie naar hernieuwbare energie veel geld nodig. De een deel van de gasopbrengsten zouden hieraan kunnen bijdragen. 

Ten slotte, is er de vraag om een gedetailleerde risicoanalyse en te communiceren over de vijf kleine gasvelden in de grensregio van Drenthe, Friesland en Overijssel gezamenlijk. 

Gaswinning ligt bijzonder gevoelig, gezien de ervaringen in Groningen. Ook in Westerveld vinden trillingen plaats als gevolg van gaswinning en bewoners vrezen het ergste. GroenLinks staat voor hen op de bres en wil naast complete, heldere en begrijpelijke informatie aanvullend onderzoek en een zorgvuldige schaderegeling. De energietransitie moet er komen; voorlopig kunnen wij niet zonder gas. Maar we spelen het spel wel netjes en zorgen voor een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten. De Drentse en Friese Statenleden van GroenLinks hebben hier in december al regionaal veel aandacht aan besteed. Nu heeft ook GroenLinks landelijk dit opgepakt!