Met een kleine, maar goed verlopen Pride Walk door het centrum van Emmen eindigde donderdag de Drentse Regenboogweek. Statenleden en raadsleden van GroenLinks vinden het belangrijk om op te komen voor gelijkheid en acceptatie en namen aan verschillende activiteiten deel. Want iedereen in Drenthe moet kunnen zijn wie die is en liefhebben wie die wil.

De Drents Regenboogweek wordt altijd gehouden rond 11 oktober, Internationale Coming Out-dag. Dit is een dag waarop mensen wereldwijd aandacht vragen voor het openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het doel is om acceptatie en begrip te bevorderen. In veel gemeenten werd die ochtend de regenboogvlag gehesen. Zoals in Meppel, waar raadslid Anouk de Vlieg, zelf openlijk lhbtiqa+ meehielp de vlag te hijsen.

In Assen werd op 11 oktober het symposium Democratie in Dialoog gehouden. Tijdens dit evenement, gepresenteerd door regenboogambassadeur Henk Nijmeijer draaide het om de vraag hoe we als samenleving weerbaar kunnen blijven en inclusiviteit kunnen bevorderen. De gemeenteraads-fractievoorzitters uit Assen, Hoogeveen en Meppel, Ria Haan, Harrie van der Meer en Anouk de Vlieg deden mee aan dit symposium. Vanuit het provinciaal GroenLinks-bestuur was Dirkje Scholte aanwezig. En vanuit de Statenfractie namen Ewoud Bos en Janno Rook deel. Ewoud noemde de besproken onderwerpen na afloop ‘confronterend en inspirerend’.

Tijdens dit symposium, georganiseerd door de Asser Regenboog Alliantie (ARA), werd onder meer gesproken door Kim van Sparrentak, lid van het Europees Parlement namens GroenLinks. Ook werd een speciaal voor dit symposium opgenomen interview met Boy Scholtze vertoond. Scholtze is burgemeester van Drimmelen. Hij werd in 2023 fysiek bedreigd vanwege zijn seksuele geaardheid.Aan het afsluitende panelgesprek namen naast wetenschappers Anne Louise Schotel (Universiteit van Amsterdam) en Manja Abraham (senior onderzoeker DSP-Groep) de GroenLinks-politici Ivo van Spronsen (voorzitter Roze Links en raadslid in Leiden) en Hans Kuipers (wethouder gemeente Tynaarlo) deel.

Drenthe heeft een bijzondere positie als het gaat om , want het was in 2016 de eerste Regenboogprovincie van Nederland. Dit betekent dat Drenthe zich actief inzet voor de rechten en veiligheid van lhbtq+ personen, zoals lesbiennes, homoseksuelen, bi+, transgender en intersekse mensen. Het idee kwam van GroenLinks-Statenlid Henk Nijmeijer, die nu Regenboogambassadeur van Drenthe is. De provincie werkt al jarenlang samen met gemeenten om ervoor te zorgen dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn.

Henk Nijmeijer voegt daaraan toe dat de Regenboogweek laat zien dat diversiteit en acceptatie belangrijk zijn in alle gemeenten. "We willen duidelijk maken dat iedereen welkom is in Drenthe en dat er geen plaats is voor haat of uitsluiting. Het gaat niet om tolerantie, maar om acceptatie. Tolerantie betekent namelijk dat mensen iets toestaan of verdragen. Acceptatie gaat verder. Dat houdt in dat we elkaar volledig omarmen zoals we zijn.”