Het was een GroenLinks-breed werkbezoek geworden met aanwezig naast Laura en Johan: Anneke Rooth, beleidsmedewerker van de GroenLinks Tweede Kamerfractie, Co Lambert, wethouder GroenLinks van de Gemeente Aa en Hunze, Marie-Claire Neesen, fractievoorzitter GroenLinks Aa en Hunze en Elke Slagt-Tichelmann, GroenLinks statenlid Drenthe. 

We hebben allen nader kennisgemaakt en tijdens een lunch gepraat over verschillende onderwerpen; kunstmest, verschil in bodemsoorten, bestrijdingsmiddelen, biodiversiteit, waardering voor boerenbedrijven en nog veel meer. 

Johan had een mooi programma in elkaar gezet. Na de lunch gingen we eerst naar Marwijksoord, waar we gezamenlijk een proefopstelling bodemnutriënten van de WUR (Wageningen University & Research) hebben bekeken. Dit is op de foto te zien. 

Hierna hebben we  een bezoek gebracht aan Avebe. Avebe is een coöperatie van zetmeelaardappeltelers. Hier werden we wederom van harte welkom geheten. Van oudsher richt Avebe zich op het winnen van het zetmeel uit de aardappel. Dit is nu nog steeds een groot deel van de markt. Echter zijn er ook door de ontwikkeling van nieuwe technieken mogelijkheden om eiwitten uit de aardappel te halen, bedoeld voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit is momenteel nog een klein deel van de productie, die hiervoor bestemd is. We hadden uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen en hier vonden wederom enkele inhoudelijke discussies plaats. Discussiepunten waren bijvoorbeeld het gevoelige onderwerp genetisch gemodificeerde aardappels voor de resistentie tegen Phytophthora (een aardappelziekte). De gentechniek Crispr-Cas in EU-verband kwam ter sprake. Een ander voorbeeld waar we over in gesprek zijn gegaan is de toepassingsmogelijkheden van eiwit gewonnen uit aardappels, voor de foodindustrie en eventueel voor de non-foodindustrie. Ook het eiwit-armer voedsel voor veeteelt was onderwerp van gesprek. Een deel van de gewonnen eiwitten van Avebe zijn namelijk ook ingrediënten voor veevoeder.

Na het bezoek aan de Avebe kregen we nog een rondleiding op het akkerbouwer-bedrijf in Rolde. We kwamen tot de conclusie dat het goed is om elkaar beter te leren kennen, elkaars standpunten beter te begrijpen en met elkaar in gesprek te blijven. Hierna ging iedereen op de fietse weer huiswaarts.