Onderstaande tekst is door Elke Slagt uitgesproken, namens GroenLinks Tijdens de ingelaste Provinciale Statenvergadering van 6 november 2019.
Elke is de tweede spreker.
Onderstaande tekst is door Elke Slagt uitgesproken, namens GroenLinks Tijdens de ingelaste Provinciale Statenvergadering van 6 november 2019.
Elke is de tweede spreker.
GroenLinks verzoekt het college zich maximaal in te zetten op natuurherstel, goed voor de boeren te zijn, maar ook om vergunningverlening weer op gang te brengen en uit de imPASse te raken.
Sinds 29 mei van dit jaar zit Nederland in een imPASse als het gaat om de aanpak van stikstofdepositie. Door de uitspraak van de Raad van State is dat een juridisch probleem geworden. Ondertussen kunnen er geen vergunningen verleend worden en buitelen boeren en de bouw over elkaar voor aandacht van de politiek. Uiteraard is het ieders goed recht op te komen voor de eigen belangen.
Wij als GroenLinks willen samen voor de natuur gaan.
De prijs voor verkeerd gekozen Rijksbeleid (de PAS) is bij de natuur neergelegd en deze lening moet worden ingelost, zo oordeelde ook de commissie Remkes.
Wij vragen aandacht voor onze Drentse voedselarme natuur die kwetsbaar is voor de depositie van stikstof. Zoals onze heide gebieden en onze beekdal landschappen. In het speciaal Fochteloërveen en Bargerveen, waar de overschrijding stikstofdepostie 50 tot 75% is. Maar ook in andere gebieden zijn de gevolgen van stikstofdepositie waarneembaar.
Wij bieden hierom onze collega’s in de zaal een heide plantje aan in plaats van een brandnetel.
GroenLinks kijkt zoals altijd hoopvol naar de toekomst. Een beweging naar een meer duurzame landbouw is ingezet. GroenLinks hoopt vurig dat in de nabije toekomst de Drentse boeren een betere prijs voor hun producten krijgen en dat deze voornamelijk op de lokale markt afgezet worden. GroenLinks is dan ook van mening dat er extra ingezet moet worden op de transitie naar duurzame landbouw middels een positieve stimulans. Deze beweging gaat echter te langzaam om vergunningverlening weer snel op gang te brengen. Daarom zijn er aanvullende maatregelen nodig.
Wij waarderen het dat GS geen extra regels bovenop het landelijke zullen leggen, zoals in ons coalitieakkoord is afgesproken. Een goede balans en gezamenlijke aanpak is gewenst.
Wij staan als fractie achter GS. Geen enkel protest kan iets veranderen aan de uitspraak van de Raad van State. We hebben gezamenlijk een verantwoordelijkheid om te helpen aan een oplossing. Ook als provincie Drenthe en misschien juist in de provincie Drenthe. Waar we met elkaar en voor elkaar samen werken.