Heel nederland werkt nu zoveel mogelijk thuis vanwege het coronavirus. Zo ook het Drents Parlement. We spreken Ria Haan over de gevolgen van de coronamaatregelen op haar werk als Statenlid.
Waar bent u momenteel mee bezig in de Provinciale Staten?
Mijn portefeuilles binnen de GroenLinks Fractie zijn vrijetijdseconomie, leefbaarheid en platteland, zorg en welzijn, cultuur en evenementen, en de sociale agenda. Dat valt op provinciaal niveau nu grotendeels stil, het is voornamelijk kijken welke maatregelen de landelijke politiek neemt en wat de gevolgen van de coronacrisis in Drenthe zullen zijn.
Wel ben ik op dit moment bezig met een motie om een gebarentolk op RTV Drenthe te krijgen, in ieder geval tijdens de coronacrisis. Wereldwijd zie je nu dat nieuwszenders gebarentolken inzetten tijdens hun uitzendingen, zodat iedereen de ontwikkelingen van het virus kan volgen. Voor GroenLinks is het van groot belang dat iedereen, dus ook doven en slechthorenden zo goed mogelijk mee kunnen doen aan de maatschappij. Al helemaal tijdens de coronacrisis is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het nieuws, ook regionaal. RTV Drenthe werkt nu aan ondertiteling, maar de software die daar voor nodig is, is nog niet goed uitontwikkeld. Daarom willen we graag dat de nieuwsberichten in deze corona tijd door een gebarentolk vertaald worden.
Hoe gaat het vergaderen nu?
Binnen de GroenLinks fractie gebruiken we Zoom om te overleggen, binnen de Provinciale Staten gebruiken we StarLeaf. StarLeaf is erg handig voor Statenvergaderingen, omdat je de deelnemers kunt indelen in twee groepen: Degenen die aan het woord zijn, en degenen die luisteren. We hebben nu twee proefvergaderingen gehad, en de eerste commissievergadering.
Gaat dat goed?
Beter dan ik had verwacht. Het is in het begin natuurlijk erg wennen voor iedereen, maar het ging allemaal relatief goed. Wel mis ik de lichaamstaal en het onderlinge contact tijdens de vergadering, daardoor mis je wel echt een groot stuk interactie. Ook duurt dit veel langer, omdat je elke keer moet schakelen tussen sprekers.
Om dit gedeeltelijk op te lossen hebben we de eerste termijn aangepast. Normaal gesproken heb je in een vergadering een eerste en een tweede termijn. De eerste termijn wordt gebruikt voor vragen aan de Gedeputeerden, die daarna beantwoord worden. Dan heb je even tijd om je voor te bereiden op de tweede termijn, waar je ingaat op de antwoorden van de Gedeputeerden, en een standpunt inneemt. Ten slotte kan er gestemd worden over moties op basis daarvan.
Nu dien je van te voren schriftelijk je vragen in, die dan nog voor de vergadering beantwoord worden. Je begint de vergadering dus als het ware in de tweede termijn. Hierdoor komt het toch wat statisch over.
Wat is voor u de grootste uitdaging van het thuiswerken?
De politiek gaat natuurlijk gewoon door, maar je mist nu veel informatie die je normaal gesproken krijgt bij werkbezoeken aan organisaties, ondernemers en natuurlijk de mensen op straat.
Al helemaal met mijn portefeuilles is de beleving van inwoners van groot belang, dat is voor mij net zo belangrijk als statistieken en cijfers. Dat mis ik nu.
Wat zijn, misschien wel blijvend, voordelen aan deze manier van vergaderen?
Het grootste voordeel is natuurlijk de reistijd. Ikzelf woon in Assen, dus ik ben binnen 10 minuten op het provinciehuis, maar veel van mijn collega's wonen ver weg, dus die moeten soms wel drie kwartier reizen. Dan is dit natuurlijk veel handiger. Die tijd die je normaal gesproken gebruikt om te reizen, kun je nu gebruiken om je voor te bereiden op de vergaderingen.
Met name voor overleg binnen de fractie denk ik dat dat wel gedeeltelijk blijft. Het is op deze manier makkelijk om even snel te overleggen over nieuwe ontwikkelingen.
Ook zie je nu overal webinars ontstaan, online bijeenkomsten. Dat is laagdrempeliger dan bijeenkomsten op locatie - je kunt immers vanuit je woonkamer zo inschakelen. Ik ben actief binnen Stem op een Vrouw, die hebben nu ook regelmatig webinars.
Binnen GroenLinks Drenthe hadden wij ook sinds kort het initiatief GroenLinks Luistert, waar we met de fractie naar de Drentse gemeenten toe zouden gaan om daar te spreken met de inwoners. Dat gaat nu allemaal ook niet door natuurlijk.
We hebben nu één GroenLinks Luistert sessie gehad, in Meppel. Dat was een groot succes, maar jammer genoeg kunnen we dat nu natuurlijk niet doorzetten in de andere gemeenten. Daarom zijn wij nu bezig om een online GroenLinks gaat Digitaal webinar op te zetten. Daar zijn we erg enthousiast over, en we hopen dat er veel mensen op af komen.