Onderstaand de spreektekst van Ewoud Bos namens de Statenfractie van GroenLinks Drenthe
Als GroenLinks zijn wij verheugd om onze visie mee te kunnen geven aan het college over het Klimaatakkoord (en de appreciatie daarvan).
Uiteraard vinden wij als GroenLinks dat het akkoord nog wel ambitieuzer en concreter had mogen zijn, maar als wij kijken naar de themaʼs Electriciteit en Gebouwde Omgeving dan kan onze provincie met de doelstellingen wel uit de voeten. Al zeker in het licht van ons coalitieakkoord en de in 2018 vastgestelde omgevingsvisie waarin wij onze ambitie hebben vastgelegd. Wij vinden echter wel dat een stevige start nodig is in de uitvoering van het klimaatakkoord, zodat de streefdoelen, zoals gesteld in de klimaatwet ook gehaald kunnen worden.
Op dit moment is er nog weinig bekend over de gevolgen van de uitspraak van de RvS over de PAS. Binnen de themaʼs Mobiliteit en Landbouw en landgebruik valt volgens GroenLinks voor de provincie veel te halen, juist met betrekking tot de stikstofuitstoot.
Mobiliteit gaat bijvoorbeeld verder dan de nieuwe concessie in het OV. De inwoners van onze provincie maken gemiddeld de meeste autokilometers en daar valt volgens GroenLinks nog een hoop - concrete - winst te behalen. Wij vragen ons dan ook af met welke partners het college werkt aan het Regionaal Mobiliteitsprogramma en of wij hier als PS bij aan kunnen sluiten. Kan het college hier wellicht antwoord op geven?
Binnen Landbouw en landgebruik heeft onze provincie in samenwerking met andere partners de agenda ‘Boer, burger en biodiversiteit uitgebracht. Daarnaast hebben wij in Noord-Nederland ook de regiodeal Natuurinclusieve Landbouw beklonken en wij kijken uit naar de jaarlijkse voortgangsrapportages. Voor wat betreft de doelstellingen uit het klimaatakkoord die effect hebben op veehouderijen in de omgeving van natura2000 gebieden, vraag ik het college of de inmiddels goed ingebedde dienst Prolander hierin wellicht kan worden voorzien in een nieuwe opdracht.
Daarnaast vindt GroenLinks dat de provincie er scherp op moet zijn dat de industrie zijn aandeel levert. In het klimaatakkoord is de verplichting opgenomen voor bedrijven om duurzame investeringen te doen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Hoe ziet het college/IPO de uitvoering en handhaving van deze verplichting voor zich?
In het klimaatakkoord vallen een hoop afspraken binnen de bevoegdheden van de gemeente. Gezien de druk op deze decentrale laag lijkt het GroenLinks een goed idee om vanuit de Provincie een regisserende rol op te pakken op de verschillende themaʼs van het klimaatakkoord. Hoe staat het college hier tegenover?
Op de themaʼs Electriciteit en Gebouwde Omgeving kom ik uiteraard straks terug in onze bijdrage aangaande de RES. Ik dank u wel