Op zaterdag 21 mei vond in Groningen het GroenLinks partijdebat over nieuwe democratie en zeggenschap plaats. 24 Leden en belangstellenden uit Groningen, Friesland en Drenthe kwamen op het debat af. Het debat ging over de vraag: Hoe krijgen mensen meer invloed op en zeggenschap over de omgeving waarin zij leven, werken, studeren, zorgen?
De bijeenkomst werd op een prima wijze geleid door Henk Klabbers. In zijn inleiding schetste Henk een aantal voorbeelden uit de geschiedenis, waarin grote wijzigingen voortkwamen door inzet van een enkeling, zowel positief als negatief.
Daarna gaf Harmen Binnema, de inhoudelijke trekker van dit project, een slinger aan de discussie. Waaraan moet de nieuwe democratie voldoen? Zijn de referenda de oplossing? Wat zijn de randvoorwaarden, waaraan initiatieven moeten voldoen? Hoe bereiken we de lager opgeleide burgers? Op belangrijke inspraakbijeenkomsten verschijnen vooral de hoger opgeleiden.
Drie filmpjes van lokale leden uit de drie provincies werden vertoond, waarover vervolgens een discussie plaatsvond. Het eerste filmpje ging over initiatieven uit de bevolking. Door de terugtrekkende overheid is er meer ruimte gekomen voor eigen initiatieven en netwerkorganisaties. Welke belemmeringen moet men slechten om meer ruimte te creëren voor coöperatieve initiatieven?
Het tweede filmpje ging over de nieuwe vormen van wijkverpleging. Voor velen een positieve ontwikkeling.
Het derde filmpje bracht de risico's in beeld van zowel het niet als het wel doen. Als GroenLinks moeten we mensen, die niet voor zich zelf op kunnen komen, beter gaan ondersteunen.
In de levendige discussie volgden opmerkingen over het opzetten van energiecoöperaties. Feitelijk wordt de lacune, die de landelijke overheid veroorzaakt, opgevuld met lokale initiatieven. Hierbij worden de activiteiten voornamelijk door hoogopgeleide burgers opgepakt. Om te voorkomen dat lager opgeleide burgers de aansluiten gaan missen, moet GroenLinks voor de laagopgeleide en zwakkere burgers opkomen. De tweedeling wordt anders alleen maar groter.
Het resultaat van het debat wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een GroenLinks visie op democratisering; ideeën opdoen voor (verkiezings-)programma’s en het verzamelen van praktische voorbeelden.