Streven naar duurzaamheid.

Een nieuwjaarsreceptie met een thema en discussie, geheel in stijl voor Progressief Westerveld. Een bezoek aan de biologische veehouderij van Ton Spijkerman en Ria Duiven in Wapserveen, gevolgd door een discussie met de provinciale lijsttrekkers van D66 en GroenLinks. Zo’n ruime dertig leden van Progressief Westerveld, D66 en GroenLinks in Westerveld gaven gehoor aan de gemeenschappelijke uitnodiging voor het bezoek en de discussie.

Al twintig jaar is het melkveebedrijf van Ton Spijkerman en Ria Duiven biologisch. Ria Duiven: “Biologisch betekent onder meer geen kunstmest, geen chemische middelen, minder medicijnen, minder dieren per hectare en veel weidegang. Wat betreft de medicijnen vooral niet het toedienen van preventieve antibiotica. De reden voor het overgaan op de biologische bedrijfsvoering is dat wij graag een steentje bijdragen aan behoud van de aarde.”

Ton Spijkerman: “Nog maar 2% van het landbouwareaal in Nederland wordt gebruikt voor biologische land- en tuinbouw. In Westerveld zijn er al negen gecertificeerde biologisch bedrijven.

Als pijnpunt voor de toekomst wijst Ton op de ammoniakrechten. “Als boeren die grote stallen hebben laten bouwen, maar die nog niet gevuld hebben met vee, straks meer rechten krijgen, hebben wij een probleem om uit te breiden.”

Discussie met de lijsttrekkers

In De Olde Fabriek te Wapserveen gaat de bijeenkomst verder met de lijsttrekkers en vertegenwoordigers van D66 en GroenLinks. Michiel van de Kasteelen, voorzitter van Progressief Westerveld, opent met een terugblik op de verkiezingsoverwinning. Door een teleurstellende coalitievorming kreeg PW echter de rol van oppositiepartij; een rol, die kritisch, maar vooral ook constructief en open wordt ingevuld.

Marianne van der Tol is lijstrekker van D66 bij de provinciale verkiezingen en ook nu al fractievoorzitter in Provinciale Staten. Zij wijst op het nationale belang van de verkiezingen omdat daarmee ook de Eerste Kamer wordt gekozen. Frederik van Lookeren Campagne is woordvoerder landbouw voor de huidige fractie van D66 en bijt het spits af voor de discussie. “Hier in Westerveld speelt nogal de lelieteelt en gewasbeschermingsmiddelen. De Provincie kan daar maar een betrekkelijk kleine rol in spelen. Wel kunnen we druk uitoefenen op Den Haag om dezelfde regels hierover aan te nemen als in de rest van Europa. De politiek kan ook stimuleren dat boeren verantwoording nemen, niet alleen naar de bank maar ook naar de volksgezondheid en dierenwelzijn. Grenzen tussen natuurgebieden en agrarische grond zijn ook steeds discussiepunten waarin de Provincie een rol speelt.”

Hans Kuipers, huidig fractievoorzitter van GroenLinks in Meppel en lijsttrekker voor de Provinciale Staten zegt er trots op te zijn dat er in het verkiezingsprogramma een flink hoofdstuk is gewijd aan landbouwbeleid. “Het streven is dat de provincie een zone wordt vrij van gentechnologie, verminderen van kunstmestgebruik en bestrijdingsmiddelen. Waarbij een rol voor de Provincie is weggelegd bij de waterkwaliteit. Het streven is naar een landbouw waar we in Drenthe trots op kunnen zijn.”

Tussen de sprekers in was tweemaal een intermezzo van Rob Verheul die de ‘hang’ bespeelt, een zeer melodieus percussie-instrument.

Discussie landbouwbeleid

Er volgt een levendige discussie over onder andere emissierechten van ammoniak. Hans Kuipers: “Eerst moet nog vastgesteld worden wat per bedrijf en regio de huidige emissie is (PAS)  en het is belangrijk om rekening te houden met kwetsbare natuur bij het verlenen van emissierechten. Frederik van Lookeren Campagne: “Het zal waarschijnlijk blijken dat we al te ver zijn gegaan, teveel emissie van ammoniak en stikstof, dat betekent dat we moeten minderen. Maar de emissie heeft ook te maken met activiteiten over de provinciegrens en landgrens heen.

Eensgezind

Een conclusie die getrokken kan worden uit de discussie is dat beide partijen en alle aanwezigen het belangrijk vinden om toekomst te geven aan de landbouw in Drenthe, met een streven naar duurzaamheid.