Brekend nieuws op 3 juni: in diverse Drentse natuurgebieden zijn meer dan dertig verschillende soorten landbouwgif aangetroffen. Samen met het burgerinitiatief Meten=Weten pleiten Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap voor een diepgaand wetenschappelijk onderzoek. Dit moet de effecten van deze giffen, en ook de wisselwerking daartussen, duidelijk maken. GroenLinks Drenthe roept de provincie Drenthe op om zich landelijk in te zetten om zo’n onderzoek mogelijk te maken.
31 verschillende chemicaliën
In verschillende media lezen we het zorgwekkende nieuws. Onder "Meer Lezen" is het gehele onderzoek te lezen.. Vorig jaar heeft Meten=Weten een onderzoek gestart dat zich richt op sporen van bestrijdingsmiddelen in onder meer de Benderseweg, het Leggelderveld, het Wapserveld en het Uffelterveen. Deze maken deel uit van het natuurbeschermingsprogramma Natura2000 en liggen deels in de nationale parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. In de natuurgebieden zijn maar liefst 31 verschillende soorten chemicaliën aangetroffen, waaronder beruchte neonicotinoïden, waar onze bijen zo onder te lijden hebben. Sommige monsters lieten een stapeling zien van maar liefst vijftien verschillende giften. En juist deze stapeling is zo verontrustend. In onderzoeken worden doorgaans alleen de effecten van één soort aangegeven. Komen er meerdere soorten chemicaliën in de bodem voor, dan blijven die per soort vaak onder de maximale waarde. Maar in combinatie met elkaar kunnen ze elkaars werking versterken, naast dat je ze ook min of meer bij elkaar zou kunnen optellen. En dan ziet het er opeens een stuk dramatischer uit.
Vragen in Statenfracties en Tweede Kamer
Hier zit hem dan ook de pijn. De vraag is nu waar de chemicaliën vandaan komen en welke ravage ze bij elkaar opgeteld en in wisselwerking met elkaar aanrichten. Natuurmonumenten en het Drentse Landschap roepen daarom minister Schouten van LNV op om zo snel mogelijk een grondig wetenschappelijk onderzoek te starten en naar aanleiding hiervan de nodige maatregelen te nemen. GroenLinks Drenthe ondersteunt deze oproep en dringt er -samen met de PvdA - in een aantal schriftelijke vragen aan het provinciebestuur op aan om bij de minister de noodzaak van zo’n onderzoek te beklemtonen. Deze vragen zijn te vinden onder "Meer Lezen". Alle Statenfracties van GroenLinks gaan dergelijke vragen stellen en ook onze Tweede Kamerfractie (Laura Bromet) is er druk mee bezig.
Waar we al jaren bang voor zijn wordt nu stukje bij beetje steeds duidelijker: onze roep om natuurbehoud en -herstel was en is terecht. Ecosystemen zijn de laatste jaren erg verzwakt: er zijn al veel te veel planten en dieren gesneuveld. Een verder en diepgaand onderzoek moet nu voor eens en voor altijd duidelijkheid verschaffen. En we mogen niet schromen om daar consequenties aan te verbinden….