Aa en Hunze

In Aa en Hunze zijn we heel blij met een zetel winst, zeker gezien het feit dat onze coalitie partijen GB en VVD allebei een zetel hebben verloren.
Dus 2 zetels van rechts naar links.

Verder is het afwachten hoe de coalitie onderhandelingen zullen verlopen. Co Lambert is onze kandidaat wethouder.

Assen

Van het buitengewoon goede resultaat van vier jaar geleden met 4 zetels nu terug naar 3 zetels. 

Voor Assense begrippen nog steeds een prima uitslag waar we trots op mogen zijn en die geheel past in de landelijke trend voor GL.

PLOP hier de grootste met 5 zetels (1 erbij) Grote verrassen natuurlijk Assen Centraal van Albert Smit en Luc Rengers dat in 1 keer met 5 zetels binnenkomt. CU 5 zetels  en dan nog aantal 3 -pitters  (Pvda, D66 VVD). Rest 2 zetels (50plus, SP, CDA)

Erg benieuwd hoe dat met de collegevorming zal gaan. Ook benieuwd hoe stabiel Assen Centraal blijkt te zijn. Het is wel een bonte verzameling van ego’s.
De huidige coalitie heeft in ieder geval geen meerderheid meer en het initiatief ligt bij PLOP.

Borger-Odoorn

De kruitdampen zijn gaan liggen, het leek op de uitslagenavond allemaal op diverse momenten heel veelbelovend. Maar uiteindelijk is er bijna niets veranderd in de zetelverdeling in Borger-Odoorn. In deze gemeente is blijkbaar een heel stabiel electoraat, dit met zijn eigen voor – en nadelen. Qua lokale partijen: Gemeentebelangen verloor er 1 (van 8 naar 7), Leefbaar Borger-Odoorn kreeg er 1 bij (van 2 naar 3): per saldo bleven de lokalo’s (ook tegen de landelijk verwachte trend in) gewoon gelijk. De PvdA had er 4 jaar geleden 3, onder het lijsttrekkerschap van Peter Zwiers uit de provincie bleven het er 3 (met de kanttekening dat het er het laatste jaar 2 waren door de overstap van een fractielid naar ons). De VVD ging licht achteruit en behield er 3, het CDA leek op 3 zetels af te stevenen maar behield (overigens heel knap) de oorspronkelijke 2 zetels. CU en D66 blijven echt op het nippertje met de restzetelverdeling met elk 1 zetel eveneens vertegenwoordigd. En wij als GroenLinks tot slot? Wij gingen een kleine 0,5% vooruit en blijven helaas (ook gelijkblijvend met 4 jaar geleden) met maar 1 zetel aanwezig; op zich blij maar toch jammer! We hadden hier tijdens de campagne af en toe het gevoel dat er meer in kon zitten; zo haalden we in 1 dorpskern (Drouwen) meer dan 20% van de stemmen.

We gaan weer hard aan de slag. Maar niet dan nadat we jullie allen gefeliciteerd hebben met consolidatie of groei. En veel succes gewenst voor de komende 4 jaar!

Emmen

Allereerst in ieder geval felicitaties voor Coevorden, Hoogeveen, de Wolden en Aa en Hunze. Mooi dat in die gemeenten het GroenLinkse geluid versterkt wordt.

Wat betreft de duiding van de verkiezingen:

Het zal vast een meervoud van factoren zijn wanneer je de resultaten gaat analyseren. Je ziet in ieder geval door het hele land dat de lokale partijen weer groter worden, zo ook in Emmen. Daarbij een PvdA die in het verleden de absolute meerderheid van de zetels had. Gelukkig is dat in de loop van tijd wel wat minder geworden, maar de partij heeft nog steeds een brede basis.

Emmen is dan ook een gemeente met veel praktisch geschoolden in de maakindustrie die GroenLinks helaas soms een tikkeltje elitair vinden. Een partij voor 'de grote stad' en 'intellectuele gemeenten'.

Lichtpuntje na de teleurstelling over het ontbreken van de 2e zetel is het feit dat wij als een van de weinige landelijke partijen in percentage wel licht stegen. Daar putten we dan toch weer energie uit om de komende jaren volop mee te doen. En met 4 eenmensfracties, en 3 tweemensfracties zal er een brede oppositie zijn.

Hoogeveen

In de eerste plaats de felicitaties voor de afdelingen die gegroeid en/of gelijk gebleven zijn. In Hoogeveen zaten we al in een vreemde situatie waardoor GroenLinks feitelijk niet meer vertegenwoordigd was in de Raad. Ons primaire doel was dan ook om terug te keren in de Raad en dat is gelukt. Daar zijn we uiteraard heel erg blij mee. Tegelijkertijd laat het percentage stemmen (3,3%) zien dat er werk aan de winkel is. Er is weliswaar bijna een procent winst t.o.v. TK 2021 maar we moeten minimaal weer naar de 5,5-6% van 2018. Al met al kwam de campagne laat op gang. Dat is door iedere partij in Hoogeveen wel geconcludeerd. Het was ook geen campagne “op het scherpst van de snede.” De financiële situatie van Hoogeveen maakt waarschijnlijk dat het de eerste twee jaar nog op de winkel passen is. In die periode plannen maken en uitwerken zodat die hopelijk in de twee helft van de periode toch nog hun beslag kunnen krijgen.

Als een donkere wolk hangt natuurlijk de komst van Forum boven Hoogeveen. 2 zetels maar liefst. Dit zal echt zijn schaduw gaan werpen. De andere kant is natuurlijk dat de democratische partijen ruim in de meerderheid zijn.

Mooie winst voor de PvdA. We gaan volop door op de ontwikkeling en verder uitwerking van de samenwerking met hen. Aan hun fractieleider en voorzitter van het bestuur zal het niet liggen.

Kortom, we gaan ons opmaken voor 4 jaar Hoogeveense Gemeenteraad. Vol vertrouwen en nu met een dikke streep onder wat achter ons ligt. Het volledige kandidatenteam van Hoogeveen mag trots zijn op het behaalde resultaat. Wat een verademing en een feest om met zoveel gelijkgestemden en energieke mensen terug te kijken op een geslaagde campagne.

Midden-Drenthe

In Midden-Drenthe duidelijke verschuiving naar GB maar tussen coalitie en oppositie geen verandering. Zowel in de oppositie als de coalitie winnen de GB 2 zetels. Wij blijven helaas gelijk al zijn we niet meer de kleinste partij, want D66 en CU dalen onder ons. En GB doet nergens mee. De ander moet nu het initiatief nemen. Voor ons in de eerste lijn geen rol te verwachten

Tynaarlo

Vier jaar geleden was GroenLinks erg populair. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 haalden wij in Tynaarlo 2485 stemmen, bij de raadsverkiezingen een jaar later haalden we 2606 stemmen, goed voor 4 zetels. Nu was ons uitgangspunt slechter. In 2021 haalde we bij de Tweede Kamerverkiezingen slechts 1461 stemmen. Dat hebben we nu opgewerkt naar ongeveer 2183 stemmen. En dat is best goed. We zijn hiermee de 3e grootste partij van Tynaarlo. Ook hier zijn het de lokalen die flink hebben gewonnen. Een Leefbaar Tynaarlo (dit is overigens een Leefbaar met een sterk links signatuur) die de grootste is geworden met 5 zetels en een nieuwe lokale partij genaamd Tynaarlo.Nu die net als ons ook 3 zetels heeft weten te bemachtigen. Tynaarlo.nu heeft trouwens maar 24 stemmen meer dan ons gekregen. Verder is het positief dat onze zetel naar PvdA is gegaan en niet naar D66 (D66 in Tynaarlo is kneiter rechts). Zowel PvdA en D66 hebben beide 3 zetels. CU heeft wederom 1 zetel weten te bemachtigen net als Gemeente Belangen (van 2 naar 1) en het CDA (van 3 naar 1). 

Maar het allermooiste is toch wel dat in Tynaarlo de weg open ligt voor een linkse coalitie. Of dat gaat lukken? Daar komen we snel genoeg achter. 

Westerveld

In 2018 behaalde Progressief Westerveld/GroenLinks/D66 een mooi resultaat: met vier zetels werd het de grootste partij van Westerveld. Dat we dat niet zouden evenaren in 2022 na het uittreden van D66 (begin 2021) was van tevoren duidelijk. Maar we zijn ongelofelijk tevreden over de uitslag van 16 maart. Progressief Westerveld/GroenLinks werd met drie zetels de tweede partij van Westerveld!  

Voor het overige zijn de verhoudingen in onze gemeenteraad niet wezenlijk veranderd. We mogen ons in deze gemeente gelukkig prijzen met een klein aantal fracties (7), met goede onderlinge verhoudingen (dat was wel eens anders) en zonder enige extreemrechts gedachtegoed. 

Hans de la Mar en Wilfred Beets gaan stoppen met het raadswerk. Beide hebben een hele goede reputatie opgebouwd en respect verworven binnen en buiten de partij. Michiel van de Kasteelen gaat als fractievoorzitter nog een periode door. Judith Staalman en Corné Joziasse zijn de twee nieuwe raadsleden. En met een uitstekende wethouderskandidaat in de persoon van Kristiaan Smits gaan wij vol vertrouwen de college-onderhandelingen in.