Tijdens de laatste Provinciale Staten van de huidige statenperiode dient Henk Nijmeijer van GroenLinks namens 5 partijen onderstaande motie in.
Voorzitter,
Bezorgde inwoners in de gemeente Westerveld hebben het initiatief genomen een gecertificeerd laboratorium een grondonderzoek uit te laten voeren. Onderzocht zijn tien monsters op 600 stoffen. In planten en in de bodem blijken de resten van 57 bestrijdingsmiddelen te zitten, ook in de monsters uit natuurgebieden. Aan de rand van een tuin die grenst aan een bollenveld werden 32 middelen gevonden. Ze zijn geschrokken van de uitkomsten. In de boerenkool en de spruiten uit een moestuin op tien meter van een lelieveld zijn de concentraties per chemische stof weliswaar niet zo hoog dat ze de veiligheidsnorm voor voedsel overschrijden, maar omdat het per plant zo veel verschillende stoffen zijn, kan je je afvragen of het verstandig is nog uit die moestuin te eten. En wij zien een groeiende bezorgdheid over het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen, bestrijdingsmiddelen, pesticiden, toxische stoffen oftewel gewoon gif. Zembla kwam al met een verontrustende reportage, binnenkort komt het RIVM met een rapport waarvan de uitslag de bezorgdheid zal laten toenemen.
GroenLinks heeft in de afgelopen jaren, samen met de fracties van D66 en PvdA het college al meerdere vragen gesteld over onze ongerustheid over de toenemende maatschappelijke onrust over de gevolgen van het gebruik van pesticiden van met name in de land- en tuinbouw. Daarnaast hebben wij onze grote bezorgdheid uitgesproken over het gebruik van deze middelen in relatie tot de biodiversiteit en het effect daarvan op ondermeer de insecten.
Vooral de snel groeiende bloembollen- en ook lelieteelt en de daarmee gepaard gaande explosief toegenomen pesticidegebruik in Drenthe is reden tot zorg . Sinds 2000 is het areaal bollenteelt verviervoudigd tot bijna 1900 ha (2017), waarvan het grootste deel lelieteelt. In de lelie- en bollenteelt worden veel meer pesticides gebruikt dan in andere teelten. En dat brengt verre gaande risico's mee voor omwonenden, insectenleven en de grond- en waterkwaliteit.
Meer dan de helft van de bodem in Drenthe is kwetsbaar voor uitspoeling van pesticiden en nitraat. Met name de beekdalen en kanalen zijn kwetsbaar.
GroenLinks wil samen met de indieners van de motie dat er effectieve maatregelen worden genomen om het gebruik van pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. De motie roept GS op om samen met de landbouworganisaties hierover in gesprek te gaan. Daarbij gaat het niet alleen om vrijwillige vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen maar ook om meer te doen dan alleen maar aan te geven dat het een aandachtspunt is binnen het provinciale Programma Toekomstgerichte Landbouw (zoals in de beantwoording van GS is aangegeven).
Los van de effecten op de biodiversiteit en op gond- en oppervlaktewater, is het nu essentieel dat wij hier als Drents Parlement de bezorgdheid van een grote groep inwoners die rechtstreeks de gevolgen ondervinden van de effecten van deze middelen op hun gezondheid en op die van hun kinderen en hun voedsel, ter harte nemen en ons er voor inspannen om ook voor hen hun woonomgeving veilig te stellen