Dank aan NRK voor weer een degelijk, leesbaar & zinnig rapport.

GS onderschrijft de meeste aanbevelingen, maar er blijven wat betreft GroenLinks toch aantal vragen over nav te voeren beleid.

1. EHS belangrijkste: hoe zorg je dat beleid, in dit geval je omgevingsbeleid, van papieren stuk ook realiteit wordt? De NRK signaleert terecht dat de provindie 2 dingen doet die we eigenlijk allemaal niet willen.

a. We laten initiatiefnemers van economische activiteiten in onzekerheid over wat er kan en mag.
b. We realiseren op deze manier onze natuurdoelen ( u weet wel, die 15% biodiversiteit die wij nog over hebben en moeten beschermen) niet, deels of zeer vertraagd.

Dat doen wij door niet door te zetten, we maken onze omgevingsvisie tot een aardige schets, waar gemeenten niets mee hoeven in hun bestemmngsplannen, misschien uit angst voor planschade, misschien uit respect voor sturingsfilosofie c.q. de eigen zeggenschap van de gemeenten.

GroenLinks hecht erg aan eigen zeggenschap van de mensen waarover besloten wordt- het is niet voor niets dat Drenthe-breed betrokken is bij de omgevinsvisie en de herziening. Maar we hopen ook dat GS zich realiseert dat belangenafweging op gemeentelijk niveau eerder economie doet prevaleren dan die op provinciaal niveau, waar ruimteliijk beleid veel intergraler bezien kan worden. GroenLinks vraagt GS daarom ook om met gemeenten een structurele  oplossing te zoeken voor de onduidelijkheid (en daarmee tref je ook echt bedrijfsbelangen) in bestemmingsplannen. Al zou er in de kaarten maar de huidige & toekomstige bestemming komen plus de zwaarte van de natuurbestemming (EHS, Natura 2000). Graag horen wij hierover van de gedeputeerde een duidelijke toezegging.

2. Natura 2000 Tekort Ontwikkel opgave & onduidelijkheden in beheer plannen mbt kosten eenmalig - structureel.

Graag ontvangen  wij van GS een adequaat overzicht van:

a. de oplossing van het tekort in de ontwerp opgave (bv welke derden, hoeveel)

b. de eenmalige & structurele kosten van het beheer + totaal overzicht, zodat in te schatten is waar de problemen te verwachten zijn en hoe die te pareren.

Verder ook graag van GS overzicht hoe Sense of Urgency gebieden ervoor staan & wat eraan gedaan wordt/is om verdere achteruit gang te voorkomen.

3. PAS interimmers & vergunningen PAS, veel ontwikkel ruimte al verbruikt. GroenLinks wil graag:
a. overzicht hoe het staan met ruimte nu

b. plan van aanpak/ toezggingen van GS dat rechtsongelijkheid van gedoogconstructies verdwijnt d.m.v. fatsoenlijke vergunningverlening.

Tenslotte

spreekt de NRK steeds van goede uitvoerings organisatie, graag op zo'n kort mogelijke termijn informatie hoe uitvoering natuurbeleid aangepakt wordt, - wat doet Drenthe, wat doet DLG 2.0- wat doen TBO e.a. zodat er echt met tempo natuurbeleid uitgevoerd wordt.