We zien een aantal goede aanbevelingen, en verwachten ook dat GS daar onverkort uitvoering aan zal geven. Omdat het Statenstuk alleen voorstel om kennis te nemen van de aanbevelingen, maar GS een aantal aanbevelingen ontraden, is het lastig om te zien wat dit besluit nu precies bewerkstelligt.

 Enkele losse opmerkingen aangaande de inhoud van de rapporten:

- Bodemsanering: NAM-locaties in beeld? Begeleidingscommissie gevraagd om bodem-informatie van alle NAM-locaties. Graag een lijstje.

- Doorwerking EHS en Natura2000 in bestemmingsplannen. Inpassingsplan.

- Intrekken van de reactieve aanwijzing noemt NRK “opvallend”. Bovendien: “Voorts lijkt het erop dat door […] het intrekken van een reactieve aanwijzing de rechtszekerheid voor burgers en ondernemers dreigt te verminderen." GroenLinks maakte eerder al bezwaar.

Passage de over kernwaarde bedrijvigheid in de bestuurlijke reactie dient door GS te worden teruggenomen, en wij verwachten dat terug te zien in de notulen van deze vergadering.

Citaat pagina 50: “Deze kernwaarde heeft met het nieuwe collegeprogramma en de vertaling daarvan in de Provinciale Omgevingsverordening 2015 (POV) een steviger rol gekregen in de belangenafweging ten opzichte van de in de verordening benoemde kernkwaliteiten."

Geen nieuw beleid?

Tijdens de vaststelling van de herziene Provinciale Omgevingsverordening (2015) is er meermalen op gehamerd dat dit geen beleidsrijke herziening was. Zoals aangegeven dient nieuw beleid eerst te worden verwerkt in de Omgevingsvisie, en daarna vertaald te worden in de POV. Wij accepteren het dan ook niet dat GS toen aangaf geen nieuw beleid te hebben verwerkt, en dat nu achteraf toch zo interpreteert.

Toezegging Workshop.

Bovendien heeft de discussie de commissie OGB toegezegd 2 september 2015, over de verhouding tussen de kernkwaliteiten en de kernwaarde bedrijvigheid, nog steeds niet plaatsgevonden. Er is hoogstens een workshopje geweest met de Commissie Leefomgeving (CieL), maar daar kunnen geen beleidsconsequenties uit voortvloeien. Al eerder vroeg GroenLinks aandacht voor nieuwe afwegingen (zie intrekken reactieve aanwijzing), maar dat moet nu wel ophouden.

Conclusie:

Wij horen graag dat GS die zin terugneemt, zo niet willen wij hier graag een bespreekpunt van maken in Provinciale Staten. We dienen in lijn met aanbeveling 1 van de NRK een concrete en specifieke formulering op te stellen die de balans tussen de kernkwaliteiten en de kernwaarde weergeeft.