Naar de pilot Programma Duurzame bollenteelt is lang naar uitgekeken in de gemeente Westerveld. Zonder dat de invulling precies bekend was, gaf het idee van een pilot hoop. Hoop op meer welzijn, gezondheid, natuur, waterkwaliteit en biodiversiteit. Inwoners en natuurorganisaties maken zich zorgen. Nu blijkt dat de zorgen in de pilot nog niet een gedegen plek hebben gekregen.
29 juni 2020 vindt de Gezondheidsraad de conclusie gerechtvaardigd dat Bestrijdingsmiddelen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals de ziekte van Parkinson, ontwikkelingsproblemen en verstoringen in de hormoonhuishouding. Al is nog niet duidelijk hoe groot het risico precies is in de huidige Nederlandse landbouwpraktijk. Het blijkt dat vooral telers en hun gezinnen en omwonenden in de buurt van landbouwgronden meerdere bestrijdingsmiddelen binnen krijgen. ‘Per bestrijdingsmiddel wordt weliswaar de kritische grens niet overschreden, maar wat de “stapeling” van verschillende stoffen teweegbrengt is nog niet bekend.
GroenLinks Drenthe is een groot voorstander om ook gezondheidsaspecten te betrekken bij de pilot. De provincie als regisseur zou actief met verschillende lokale partijen in combinatie met de partners van de universiteit van het Noorden kunnen spreken en kijken of er niet een gezondheidsproject of natuurmonitoringsproject aan deze pilot gekoppeld zou kunnen worden. De maatschappelijke relevantie is groot en dat maakt het kansrijk voor een Horizon-subsidie.
GroenLinks Drenthe is het eens met de bewoners van Lheeder es en Meten=Weten. GroenLinks zou graag het ruimtelijke ordeningsinstrument in de pilot verwerkt zien. In de pilot kunnen wellicht afspraken gemaakt worden dat het areaal aan sierteelten, die intensieve gewasbescherming nodig heeft, niet toeneemt. Dit speelt overigens ook steeds meer in andere gemeenten. Bijvoorbeeld in Midden-Drenthe. Andere voorbeelden van afspraken kunnen zijn: Het aanwijzen van robuuste spuitvrije zones voor omwonenden en natuurgebieden of planologisch onderscheid maken tussen agrarisch gebruik en intensieve teelten.
Uitkomst van het debat
De gedeputeerde heeft in het debat op 16 juni toegezegd dat de Drentse commissaris van de koning gaat praten en proberen beide partijen weer aan tafel te krijgen om samen tot een schonere teelt te komen. Als GroenLinks zijn we daar blij mee, maar willen tegelijkertijd dat in de inhoud en bij de opzet van de pilot alle partijen betrokken worden. Verder willen wij dat het ruimtelijke ordeningsaspect in de pilot ingepast wordt. Ook zien we graag dat er actief partners bij elkaar gezet worden om ook het monitoringsaspect op gebied van gezondheid en natuur bij deze pilot te betrekken door middel van Europese subsidies, Horizonaanvraag of ZonMw aanvraag.