Het zal vreemd zijn als GroenLinks zich onbetuigd liet over het onderwerp van het openbaar vervoer. Vandaar toch ook van onze zijde een kleine inbreng. Het OV-bureau deelt met ons hun voornemens, hun ontwikkelrichting binnen de algemene beleidskaders die wij met elkaar in de Gemeenschappelijke Regeling van de drie noordelijke provincies hebben afgesproken. De financiele vooruitzichten zijn volgens het financieel meerjarenperspectief rooskleurig en het OV-bureau is in staat binnen de gestelde doelen hun plannen te realiseren.

Het OV staat onder de druk. De meeste verbindingen hebben te maken met het bereikbaar zijn van de grote steden in het voedingsgebied. In de zogenaamde krimpgebieden blijft het OV onder druk staan. Ook nu zien we weer dat een aantal buslijnen en belbuslijnen worden opgeheven omdat ze onder de exploitatienorm raken. Dit is en blijft een ontwikkeling waar wij, ook mede in het licht van de discussie die we zullen gaan voeren over de leefbaarheid van het platteland, een wakend oog voor zullen moeten hebben. Wellicht moeten we ervoor kiezen dat het rendabiliteitsargument op een aantal lijnen wordt bijgesteld. Er komen veel lijnbelbussen te vervallen. Dit besluit is vroegtijdig genomen om de gemeenten in het gebied de gelegenheid te geven om met alternatieven voor deze voorzieningen te komen. Dit zijn dan waarschijnlijk de lijnen (de kans is groot) die door vrijwilligers ingezet worden ( in sommige gemeenten). Kan de gedeputeerde hierover iets zeggen over een mogelijke overdracht naar de gemeenten.

 

Het OV-bureau stelt dat de OV-reiziger er van uit mag gaan dat: Er veilig kan worden gereisd (fysiek, sociaal).

De laatste tijd zien en lezen we vaak berichten over agressie gericht op chauffeurs maar ook onveilige situaties voor reizigers bijvoorbeeld stenengooiende vandalen. Gelukkig hebben wij in onze provincie daar nog niet zoveel ervaring mee maar is het OV bureau voorbereid op dit soort gebeurtenissen en kan men snel ingrijpen als het nodig blijkt te zijn. Zijn er financiële middelen beschikbaar als op risicovolle lijnen extra personeel ingezet moet worden?

MBO

OV kaart voor MBO studenten de zogenaamde -18 groep. Dat zal zorgen voor extra drukte op de bestaande lijnen. De extra drukte zal niet alleen te merken zijn van Eelde naar Groningen, maar naar alle MBO vestigingen dus ook naar Hoogeveen, Assen Meppel en Emmen. Nu is het in de wintermaanden vaak al overvol in de ochtendspits, leerlingen zien regelmatig een overvolle bus voorbij rijden en moeten wachten op de volgende of op een extra ingezette bus.

Ik weet dat het OV bureau druk doende is om met scholen in Zuid en zuidwest Drenthe te kijken naar een optimalisatie van de lijnen en voor het inzetten van adequaat vervoer. Binnen het onderwijs is er een aantal zaken gaande die wellicht met behulp van het OV bureau kunnen leiden tot een efficiënt gebruik van het materieel maar ook invloed hebben op het leerlingenaanbod. Ik vind het jammer dat het OV-bureau in haar begroting hier geen melding van maakt. Het lijkt mij maatschappelijk relevant dat juist hierop sterk wordt ingezet. Ik zou er graag voor pleiten dit in onze zienswijze te willen opnemen.

Publiek vervoer

Ook niet onbelangrijk is de ontwikkelingen rond het Publiek vervoer. Daar speelt ook het OV-bureau een grote rol. Die rol komt in de begroting nauwelijks aan bod. Ook de ontwikkelingen op dat punt niet. Kan de gedeputeerde daarover iets meer vertellen wat de rol van het OV-bureau is in het totale concept van het Publiek vervoer? En moet die rol ook worden versterkt zeker als we zien dat die rol sterker wordt op die lijnen die niet meer rendabel zijn?

Conclusie

GroenLinks is verheugd over de intenties en ambities die worden uitgesproken in voorliggende begroting. Zeker ook de duurzaamheidsambities omarmen wij. Wij hopen dat het OV-bureau die doelstelling zal gaan halen.