De Duitse regering onderzoekt in welke zoutkoepels kernafval het best opgeslagen kan worden. Drie Duitse gemeenten, net over de grens bij Ter Apel, Emmer-Compascuum en Bourtange, zijn in beeld als locaties voor opslag van hoog radioactief afval. Het gaat om Dörpen, Lathen en Sögel, allemaal gelegen in het noorden van Landkreis Emsland, op enkele tientallen kilometers over de grens bij Ter Apel. Daarnaast zijn zoutkoepels in beeld in Landkreis Leer, net over de grens bij Bad Nieuweschans. Ook zoutkoepels over de grens in de Achterhoek en Twente zijn in beeld, in de regio's Bentheim en Münsterland.

De Provincie Drenthe heeft in de beantwoording van de schriftelijke vragen op dit onderwerp aangegeven dat zij in het vastgestelde beleid geen opslag willen van radioactief afval. De provincie geeft aan goed geïnformeerd te worden door de Duitse autoriteiten. Afhankelijk van de uitkomst van het vervolgproces zal de provincie bekijken of nadere actie gewenst is. 

De PvdA en GroenLinks zijn tegen kernenergie. Kernenergie is extra actueel geworden nu VVD-lijsttrekker Mark Rutte heeft aangegeven een kerncentrale in de Eemshaven te willen bouwen. “We kunnen het simpelweg niet overzien wat we met het kernafval aan moeten”, geven Zwiers en Slagt-Tichelman aan. “Duizenden jaren kernafval opslag, dat willen we toch niet nalaten aan generaties na ons.” Ook de gevolgen voor milieu, gezondheidsrisico’s en risico op een ramp spelen een rol waarom er geen nieuwe kerncentrales moeten komen. Peter Zwiers en Elke Slagt-Tichelman gaan half maart de petitie overhandigen aan leden van de Tweede Kamer, zodat zij een stevig geluid kunnen laten horen richting de Duitse regering.