Het stikstofbeleid is in verschillende provincies weer ingetrokken na de boerenprotesten. Wat houdt dat nu precies in? De uitspraak van de Raad van State blijft van kracht. Dus eigenlijk moeten we de boeren bedanken voor het feit dat ze voor de natuur opgekomen zijn. Er kunnen nu geen vergunningen worden verleend voor welke activiteit dan ook, waarbij de stikstofuitstoot (ook in gebonden vorm zoals bij ammoniak) toeneemt.

Veel partijen hebben dit verwoord als ‘Nederland zit op slot’. Omdat de uitspraak van de Raad van State de PAS heeft stilgelegd, zal er toch echt eerst een beleid moeten komen om de stikstof te verminderen voordat er weer vergunningen kunnen worden afgegeven. GroenLinks zal zich altijd blijven inzetten voor behoud en versterking van natuur, biodiversiteit en milieu. Het stikstofprobleem is een groot probleem, dat we niet kunnen oplossen als niet alle partijen hun deel doen. Dat zal van de boeren vergen dat er minder wordt uitgestoten, zal verkeersmaatregelen betekenen en zal een impact hebben op het bedrijfsleven. Het wordt tijd dat we daar aan gaan wennen met zijn allen.

Zoals gezegd: het intrekken van de maatregelen is geen slecht nieuws voor de natuur. Het blijft wel nodig dat er een meerderheid wordt gevonden voor maatregelen die recht doen aan de uitspraak van de Raad van State. GroenLinks zal daarbij blijvend het kompas richten op de belangen van de natuur. Op herstelmaatregelen en versterking van de natuurwaarden in natuurgebieden en voor het sterker maken van de natuur. Het is voor GroenLinks noodzakelijk dat er op korte termijn concrete maatregelen worden genomen om de stikstofdepositie te verminderen en gevolgen van eerdere stikstofdepositie te compenseren. Die bedreigen immers de natuurwaarden en de biodiversiteit. Belangrijk daarbij is dat de landbouw, die verantwoordelijk is voor een groot deel van de stikstofuitstoot, een bijdrage daaraan zal moeten leveren, naast industrie en mobiliteit (auto- en vliegverkeer). Salderingsregels of niet, GroenLinks zal blijven pleiten voor een ander landbouwsysteem, waarbij er een eerlijke prijs voor producten wordt betaald en de productie van voedsel weer gebeurt in harmonie met onze planeet. Er moet een langetermijnpad komen met een duidelijk doel, waarbij landbouw, landschap, natuur en gezondheid weer in balans komen met elkaar.