De Drentse natuur dienen we te Beschermen, te Beleven en te Benutten. Beschermen staat voorop (wél in de Natuurvisie maar GS heeft dat blijkbaar losgelaten...).
We geven daarmee invulling aan belangrijke natuurdoelen, instandhouding van soorten plant en dier, maar ook Kaderrichtlijn Water (klimaatbuffer!) brengt vernatting met zich mee.
Met het Natuur Netwerk Nederland en de Programmatische Aanpak Stikstof geven we invulling aan deze opgaven. Leidende doelen in het Natuurlijk Platteland. Maar natuurbehoud en -versterking zijn ook een sterke recreatieve factor - dat maakt Drenthe zo aantrekkelijk!
Muggenplagen onstaan door stilstaand water, daar heb je zowel in de stad als in de natuur last van. Dat kan door vernatting komen, maar net zo goed door het vogelbadje van de buurman of je eigen verstopte dakgoot.
Waar rond natuur overlast ervaren wordt moeten we maatwerkoplossingen treffen (in combinatie met inventarisaties - zoals in het Fochteloërveen). We kunnen niet generiek besluiten niet meer te vernatten, waarbij de natuur ernstige schade zou oplopen, omdat er incidenteel overlast door veroorzaakt. Daar moet per gebied een oplossing voor worden gezocht.
Natuurontwikkeling kan ook gepaard gaan met herverkaveling. Ik wijs op een succesvolle grondruil tussen Scouting Nederland en Natuurmonumenten, waarbij het labelterrein Dwingeloo op grotere afstand van de Davisplassen werd geplaatst naar droger terrein. Dit leidt tot meer ruimte voor natuur zonder overlast, én een compacter, beter ingericht kampeerterrein. Van soortgelijke verbeteringen in de landbouw wordt in de stukken verslag gedaan. Dit soort maatwerk vormt de kern van het Programma Natuurlijk Platteland.
Conclusie:
GroenLinks deelt de mening van de PVV niet dat het PNP moet worden bijgesteld.