Sam heeft nu ervaring in alle drie bestuurslagen van ons land: lid van de Eerste Kamer, lid van de gemeenteraad van Assen en nu Statenlid in Drenthe.

Uit zijn toespraak: ‘Vandaag ben ik geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten van Drenthe. Vanaf 2019 was ik bijzonder commissielid. Deze gelegenheid pak ik aan om een symbolische statement te maken tegen extreemrechts in de Provinciale Staten van Drenthe. Rechtsextremisten willen niet-westerse migranten uitsluiten en zelfs niet toelaten. Zo willen zij Islamitische hoofddeksels in de publieke ruimte verbieden en zelfs de Koran verbieden. Ik beschouw mijzelf als nazaat van een drager van een niet-westerse cultuur. Mijn oma is moslima, mijn neven en nichten in Makassar ook. Het extreemrechtse standpunt is niet alleen in strijd met onze kernwaarden, maar is ook een persoonlijke aanval op onze mensen.
Tijdens mijn installatie droeg ik daarom de Tenun als symbool van mijn vader en symbool van niet-westerse cultuur, en een Peci als hoofddeksel als solidariteit met de Umat Moslim. Inderdaad: een provocatie richting extreemrechts. De resterende periode blijf ik in de Staten de confrontatie met hen aangaan. Wie aan de poten van onze democratische rechtstaat zaagt, vindt mij op zijn weg.’