Het Coronavirus dwingt ons afstand van elkaar te houden en tegelijkertijd activeert het de samenwerking. Het Coronavirus vraagt een andere insteek van ons als individu, samenleving en de manier waarop we die hebben ingericht. Het Coronavirus stimuleert ook de saamhorigheid. Er ontstaan verrassende en soms innovatieve samenwerkingsverbanden vanuit de wil om met elkaar door deze bijzondere tijd heen te komen. En dat moeten we nu doen.

Dagelijks horen we de effecten van het Coronavirus in de wereld, Nederland en Drenthe. Dit nieuws verwerkt ieder op zijn eigen manier. Wij vinden het mooi om te zien hoe het zorgpersoneel bezig is en zich voorbereidt. We zien grote inspanningen van het zorgpersoneel om klaar te staan om ons zonder dralen te helpen. De komende weken zullen spannende weken zijn.

In de zorgsector wordt met man en macht gewerkt om zo menswaardig mogelijk alle zorgbehoevende mensen te bedienen. De niet aflatende energie die alle zorgmedewerkers spenderen aan directe patiëntenzorg, soms met gevaar voor de eigen gezondheid, verdient onze grote bewondering. Maar ook de vele mensen die gehoor geven aan de oproep binnen te blijven om de voortgang van het virus te remmen verdienen een pluim. Alle mogelijke zorg krijgen, is misschien binnenkort wat minder vanzelfsprekend dan we altijd gewend zijn geweest. Het dwingt tot de keuze wat we willen. Moeilijke vragen kan het oproepen. Toch is het goed hierbij stil te staan, zodat het een eigen keuze is en het ons niet overkomt.

In deze bijzondere tijd zien we ook hele mooie initiatieven ontstaan. Initiatieven die navolging verdienen. Zo dineren mensen met hun ouders via een Skype of Facetime verbinding. De Drentse bibliotheek maakt ook in deze tijd het uitlenen van boeken mogelijk. Scholen vinden innovatieve manieren om hun leerlingen te bereiken en vergaderingen worden online belegd. Zelfs vele zaterdagmiddagborrels vinden in digitaal contact plaats. Mensen kopen iets meer direct bij de boer en mensen bestellen eten bij horecaondernemers die het zwaar hebben.

De situatie zal straks, bij een herstart van de publieke organen, uitdagend zijn. Veel processen en zaken lopen dan vertraging op. Ook zal de huidige situatie worden aangegrepen om zaken te vertragen of zelfs van de agenda te halen. Daarin zullen de verschillende belangen van de politieke partijen weer zichtbaar worden. Het Kabinet heeft het pakket met klimaatregelen, hoe begrijpelijk ook, uitgesteld. Uitstel mag echter niet leiden naar afstel.

Met elkaar moeten we deze crisis doorstaan om straks gezamenlijk weer de schouders eronder te zetten. In deze periode vraagt het veel van ons, maar vooral van hen die nu in verzorgings- en verpleegtehuizen zitten. Geen bezoek, geen familie die langs mag komen. Het gevaar is aanwezig dat het ‘alleen zijn’ verandert in eenzaamheid. Dat geldt ook voor al die mensen die om gezondheidsreden of door het Coronavirus gedwongen zijn om binnen te blijven. Deze mensen kunnen gelukkig ook op andere manieren worden opgezocht. Laten we dat dan ook massaal doen tegen de eenzaamheid.

We delen met elkaar één samenleving met verschillende levensstijlen. Het besef dat we in al onze verschillen Drenthe samen maken tot een provincie waar we met elkaar kunnen leven, wonen en werken. Samen verslaan we tegenstelingen en maken er het beste van door samen te bouwen aan een gedeelde toekomst. Ook na de Coronacrisis.

De Statenleden van GroenLinks Drenthe wensen alle Drenten veel sterkte en onze dank gaat uit naar alle medewerkers in de zorg en andere hulpdiensten voor hun enorme inzet in deze barre tijd.

Blijf gezond en blijf aandachtig voor de mensen om je heen,

Statenfractie van GroenLinks Drenthe