Dit voorstel diende Elke Slagt, samen met de SP, PvdA en D66, vanmiddag in bij de Statenvergadering.
In Midden-Drenthe was ik op 23 december, een koude dag, de kerstmarkt in Beilen. Er was een proeverij van eerlijke streekproducten en een prijsvraag hoe we de lokale voedselketen kunnen versterken, welke in de smaak viel, maar ook vele mooie gesprekken opleverde. We vinden het fijn om te merken dat inwoners meedenken.
Op deze kerstmarkt raakte ik in gesprek met een Drentse student. Zij studeerde in Leeuwarden aan de Hogeschool ‘Van Hall Larenstein’ biologische melkveehouderij. We spraken over de situatie die er nu is. Het is al weer ruim een halfjaar geleden dat de biologische en natuurinclusieve boeren een traject in zijn gegaan met gesprekken met de Minister van de Wal o.l.v. Remkes. Zij gaf aan dat het belangrijk is om bij de uitwerking van de stikstofregels rekening te houden met de andere uitgangspositie van biologische melkveehouders. Want: door hun werkwijze gebruiken biologische melkveehouders minder stikstof op hun land. De landelijke regelgeving maakt daarbij geen onderscheid tussen biologische melkveehouderij en gangbare melkveehouderij. Biologische melkveehouders komen daardoor in de klem met hun bedrijfsvoering. Laat niet alle aandacht naar het opkopen gaat, maar heb ook aandacht voor een goed perspectief.
Dit gesprek was voor mij de aanleiding om vandaag een voorstel in te dienen waarbij we de provincie vroegen om bij het Rijk wil aan dringen om bij de uitwerking van de stikstofregels rekening te houden met de andere uitgangspositie van biologische melkveehouderijbedrijven.
Ondanks steun van onder andere de Partij voor de Dieren haalde ons voorstel het helaas niet.