Over de rapportages:

 

Er is geen “0-scenario”, of zoals Hans Mohrmann het maandag noemde “Een tractor over de baan trekken en er natuur van maken”. Over de desinvestering van € 89 miljoen hebben wij wel een vraag: is die waarde nu dan op één of andere manier te verzilveren? Vertegenwoordigt de luchthaven deze waarde? Zo niet, kunnen we deze maatschappelijke “kosten” beter (deels) buiten beschouwing laten. Dan blijkt het minimale scenario, maatschappelijk ook nog eens het voordeligst.

Standpunt GroenLinks:

Ons verkiezingsprogramma is duidelijk: "Airport Groningen Eelde krijgt wat GroenLinks betreft alleen subsidie voor verduurzaming.” Daarom waren wij best bereid eens goed te kijken naar de Gebiedsontwikkeling GAE, maar steun aan de exploitatie van GAE of andere bedrijfseconomische bijdragen zijn wat ons betreft niet aan de orde.

Wij zien in de scenario’s, en dan met name “toegangspoort Noorden”, een grote gelijkenis met de scenario's rond de baanverlenging. En dat scenario is natuurlijk niet uitgekomen, anders zaten we nu niet met deze discussie. Vraag blijft: waarom zijn deze scenario’s betrouwbaarder dan die van toen? De argumentatie: investéér (of toen: geef ons die baan!) en we worden winstgevend, is nou eenmaal niet geloofwaardig meer. Het heeft toen niet gewerkt, waarom zou het nu wel gaan werken?

Infrastrucuur?

Dan de vraag: is het vliegveld te bestempelen tot infrastructuur met maatschappelijk nut? We zien vooral vertrekkende toeristen, en maar weinig aankomende toeristen en zakenvluchten. Dus GroenLinks ziet weinig maatschappelijke waarde in GAE. Alleen om Noorderlingen iets makkelijker op vakantie te laten gaan dan via Schiphol (of straks Lelystad), is een miljoeneninvestering het ons niet waard. Dat ondernemers zich nu opeens achter GAE scharen in een lobby is heel nobel, maar waar waren ze de afgelopen jaren? Voor ons bieden deze last-minute pleidooien niet genoeg garantie om een toekomstig maatschappelijk belang aan GAE te koppelen.

4e scenario

Dus: GroenLinks zou liever een 4e scenario zien: één waar geen provinciaal geld naar GAE gaat. Daar zijn dan nog verschillende richtingen in te kiezen:

  • We blijven aandeelhouder maar leveren geen financiële bijdrage;
  • We verkopen onze aandelen aan bijvoorbeeld Fryslân, andere aandeelhouders of private partijen;
  • Iedereen denkt er zo over en de N.V. gaat failliet.