In de media is een onvolledige berichtgeving verschenen over de aanpak van de stikstofproblematiek. Als GroenLinks Drenthe scharen wij ons niet achter de berichtgeving in de media rondom de motie stikstof, met daarin alleen het perspectief van de boeren. Inhoudelijk bevat de motie meerdere perspectieven. Het gaat om de verschillende belangen van Natuur, burgers en boeren. Dat is de reden waarom wij de motie mede hebben ingediend. Voor onze fractie is dit een belangrijke stap richting een gezamenlijke aanpak in Drenthe.
Maar waarom deze motie?
De minister heeft op 25 april j.l. een brief gestuurd aan de provincies en met het verzoek om hierop een reactie te formuleren. De reacties zullen worden meegenomen door onze gedeputeerde Henk Jumelet naar Den Haag om de in Drenthe spelende belangen door te geven. Wij hebben gemeend dat in een gezamenlijke motie te doen waarin die belangen van de verschillende sectoren naar voren komen.
Hieronder is de inbreng van Elke Slagt opgenomen waarin onze argumenten nogmaals uiteen worden gezet.
Een natuurlijke bijdrage van GroenLinks.
Als GroenLinks Drenthe vinden we het belangrijk dat er wat aan het stikstofprobleem gebeurt. Een zorgvuldig proces is daarbij belangrijk, maar ook het zetten van stappen voorwaarts.
Volgens GroenLinks is het belangrijk de stikstofdepositie structureel te verlagen op meerdere fronten.
Daarnaast vinden wij het aanleggen van buffergebieden rondom Natura 2000 gebieden en het afronden van Natuur Netwerk Nederland noodzakelijk voor het behoud van de kwaliteit van natuur in Drenthe.
Vervolgens zijn de maatregelen om de depositie van de afgelopen jaren op te ruimen belangrijk. De herstelwerkzaamheden. Wij zouden het daarom ook een goed idee vinden om een Drents aanbod te doen bij de Minister voor het behoud en herstel van natuur en hierbij gebruik te maken van de door de Minister aangekondigde middelen.
Naast deze behoud- en herstelwerkzaamheden blijft onze oproep om structureel op alle fronten de neerslag van stikstof te verlagen. Voor de landbouw kan de inzet op verduurzaming perspectief bieden. We zien graag vorderingen in de gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak.
Ten slotte lijkt het ons wenselijk om te zorgen dat bij extern salderen met veehouderijen er een belangrijke regierol voor de provincie is, om onwenselijke situaties te voorkomen.