De TT en het feestgebeuren in Assen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is inderdaad een evenement met grote impact op stad en regio. In 2002 heeft de RUG al eens een onderzoek uitgevoerd naar de economische spin-off van het gebeuren. Hoewel het onderzoek voornamelijk gericht was op de economische effecten van de race en racedag.

Het feest in Assen, eerst heette het de Assernacht en de TT-Nacht, nu wordt het TT-festival genoemd, heeft een nationale maar ook internationale bekendheid.

In uw Beleidsbrief schrijft u dat het doel is het aantal bezoekers aan het festival te laten groeien. Dat lijkt een logische keus, zeker ook vanuit het zakelijk en commercieel perspectief bekeken. Maar bekeken vanuit de ontstaansgeschiedenis van het festival is het een wat merkwaardig doel. De TT-Nacht was tot en met 1972 een nacht die geen stad graag mee wilde maken. Ik hoef u hier daarover niets te vertellen. In 1973 werd er een stichting in het leven geroepen met de naam Stichting TT-Nacht, met als doel om het publiek te vermaken en daardoor te voorkomen dat men ging zich vervelen. Een bijkomend maar niet onbelangrijk doel was daarbij niet om meer mensen naar de stad te trekken. Voor meer publiek was er binnen de binnenstadsring gewoonweg niet voldoende ruimte. Dat concept heeft gewerkt. De beruchte TT-Nacht werd omgezet naar een meerdaagsfeest en trok op de vrijdagnacht voor de TT tussen de 60.000 tot 80.000 bezoekers. De stichting, waar ik zelf 12 jaar lang in het bestuur heb gezeten, is in 2007 gestopt. Het moest commercieel worden en het werd vermarkt. De jaarlijkse subsidie die de Stichting TT-Nacht kreeg was 35.000 euro per jaar en het feest werd volledig door vrijwilligers georganiseerd. Uitsluitend met subsidie van de gemeente. Toen in 2007 het commercieel moest worden, ging de subsidie omhoog van 400.000 euro naar 1.000.000 euro. Het feest werd er duidelijk kwalitatief beter van.

Na het debacle in 2014, kwam er weer een heuse TT-Nacht, georganiseerd met betrokken mensen en daarom gegarandeerd voor een succes. En met minder overheidssteun. Onze fractie vindt dat een goede ontwikkeling. Ook voor de komende jaren wordt er aanzienlijk minder provinciale steun gevraagd voor dit evenement. En dat is een goede zaak.

Echter, het doel daar zitten we mee. Wij weten dat alle veiligheidsaspecten van dergelijke evenementen de laatste jaren, na het gebeuren in Haarlem, Dusseldorf en Volendam onder een vergrootglas liggen. En in Rome weten ze ook over mee te praten. We weten dat er veel aan de veiligheid kan en moet worden gedaan. Echter de binnenstad en het evenemententerrein worden niet groter. Zelfs de huidige uitbreiding is niet een echte uitbreiding. Daar stonden in het verleden ook al poppodia. Als het doel is om meer mensen te trekken is het dan nog wel veilig? Wij begrijpen dat er geen veiligheidsgaranties zijn te geven, maar Assen heeft een geschiedenis en ervaring op dat punt. Graag zouden wij van u weten hoe u tegen dit veiligheidsaspect aankijkt en of u dit meeneemt in uw overleg met de gemeente Assen op dit punt.

Het TT-Festival kenmerkt zich voornamelijk ook door muziek. Is er voldoende ruimte voor de Drentse musici en popbandjes? Het TT-Festival blijft een interessant podium voor onze eigen drentse muziekindustrie. De Blues hebben we omarmd en wij vragen u of bereid bent als voorwaarde in de toekenning op te nemen dat er op een aantal podia in het voor- of hoofdprogramma, of een speciaal Drents podium, Drentse bands hun opwachting moeten maken?

Een ander probleem is dat het feest gekenmerkt wordt door een enorme berg plastic afval. Al een week van te voren wordt er in de horeca alleen nog in plastic geschonken. Tijdens het festival wordt de plastic bekers op de grond gegooid. Het feestgedruis gaat verder op een vloerbedekking van plastic. Het festival wordt festi-afval. GL zou graag zien dat hier aandacht aan wordt gegeven en dat Assen, evenals bij andere grotere evenementen gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld statiegeld bekers. Ik ben mij er van bewust dat dit een gemeentelijke aangelegenheid is. Ik zou het college willen vragen of zij bereid is dit bij gemeente Assen onder de aandacht te brengen c.q. bespreekbaar te stellen.

Onze fractie staat positief tegenover de financiele ondersteuning van het TT-Festival voor de komende drie jaren.