Voor ons ligt het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2012 en de inspraak reacties. over het algemeen zijn we hier tevreden over. We hebben nog wel een aantal vragen en opmerkingen, bijvoorbeeld in de samenvatting wordt gesproken over het feit dat het pilot plan in de gemeenteraden wordt besproken. Hoe ver staat het daarmee zijn er al reacties op? Werkt men goed mee? Aan de inspraakreacties te merken, Hoogeveen is de enige gemeente die gereageerd heeft, niet. Verder hebben wij nog wat opmerkingen. Het Centrum voor jeugd en gezin en het zorg en adviesteam hebben een belangrijke plaats in dit geheel. Deze moeten blijvend goed werken, voor ons is dit nog steeds de zwakste schakel. We zijn zeer enthousiast over positief opvoeden Drenthe, zorg dat het ook binnen het onderwijs goed landt en gebruikt wordt. Het is een heel goed programma, ik heb de DVD gezien. Daarnaast vragen we steeds nog aandacht voor voortijdig school verlaten, zoals we al jaren doen, het voorkomen is zo belangrijk.
De rol van de BJZ verandert, hoe zit het dan met het personeel, is men voorbereid op de nieuwe rol die men gaat vervullen? Met het oog op de Drentse schaal willen we de taken AMK, jeugdbescherming en gespecialiseerd casemanagement op provinciaal niveau behouden, veiligheid van de jeugdige staat voorop. Daarvan zijn wij een ontzettende voorstander, laat het alstublieft op de Drentse schaal. Versnippering onder gemeenten werkt hier niet. Dan heb ik nog een vraag, Zorgbelang Drenthe is de belangrijke partner op het terrein van de cliëntenraden, vertrouwenspersoon klachtrecht en het cliëntenbeleid. Waarom bezuinigen we dan zoveel hierop ( dat is in ieder geval het voorstel van GS). Wij laten u nu al weten tegen die te grote bezuiniging te zijn. Het is toch echt in tegenstelling met wat hier staat. Daar is wel personeel en dus geld voor nodig.
Bij de gemeente Assen is iemand vanuit Bureau jeugdzorg gedetacheerd om de jongeren van 18-23 jaar te ondersteunen, hoe is dat bij de andere gemeenten? Wij vinden dit een goede zaak, laat ze niet in de steek als ze 18 worden.
De provincie is van plan om Bureau jeugdzorg toegangstaken te laten uitvoeren vanuit de CJGs, daartoe is binnen de pilot een plan opgesteld, hoe staat het daarmee, is daar al verder duidelijkheid over? Over science of safety hebben wij een voorlichting gehad, daar hebben wij verder geen vragen over.
Het Jot is opgeheven, in Meppel en Hoogeveen wordt het omgezet naar Jgo, jeugdgroepenoverleg. In Assen nog niet. Heeft de provincie daar ook invloed op? Vooral mbt het veiligheidshuis.
Wij zien veel knelpunten door de bezuinigingen, oa op de Awbz. Men zal een groter beroep doen op de gem.welzijnsinstellingen en het speciaal onderwijs. Hierop wordt echter door gemeenten en rijk sterk bezuinigd. We maken ons grote zorgen. Blz 14 u wilt extra geld inzetten in die regio's waar gemeenten zelf geld investeren in de CJG en ZAT- ontwikkeling. Maar worden bij gemeentes die dat niet doen niet juist de jeugdigen de dupe? Hoe gaan we daar mee om?