Dit is een verkiezingsdebat, maar gezien het feit dat we in het presidium het verzoek van de PVV niet wilden afwijzen, praten we hier nog een keer over dingen waar we weinig tot niets aan kunnen veranderen en die de gemoederen in Drenthe behoorlijk verhitten. GroenLinks is niet enthousiast over zo’n debat, omdat het gevaar bestaat mensen hoop te geven op verandering, die formeel gewoon niet mogelijk is.
Evengoed, nu we het er toch over hebben:
De brief van minister Kamp is duidelijk: de windparken gaan door, de ‘constructieve wens om de bevolking eenduidig teinformeren’ heeft hij…
GroenLinks mist in dit verhaal van de minister werkelijk begrip van en zorg voor de ontstane situatie – het gevoel van mensen dat ze gepiepeld worden, wordt op deze manier alleen nog groter.
De brief van de provincie, GS, was in die zin niet voor tweeërlei uitleg vatbaar: wil de minister zorgen voor *niet aan weerszijden van dorpslinten plaatsen van turbines, *turbines met een zo groot mogelijk vermogen, *serieuze en volwassen dialoog met bewoners, *één parkfonds van alle betrokken partijen, *proactief een planschaderegeling ontwikkelen, *technologische innovatie. U doet nog een dringend appèl op de minister om voor draagvlak en burgerparticipatie en ondersteuning bij een participatieplan te zorgen. Uit niets in de brief van Kamp blijkt, dat hij dat ook gaat doen.
Begrijp ons goed, voorzitter, GroenLinks is vóór windenergie op land – met de energiebehoefte die wij met elkaar hebben, met de eindigheid van fossiele brandstoffen en de onbruikbaarheid door langdurige effecten van kernenergie, met de onstabiele situatie in deze wereld ten aanzien van energieleverantie is het zaak om op zo kort mogelijke termijn over te stappen op herwinbare energiebronnen.
Maar: we willen wèl graag een serieuze ontwikkeling, mèt de mensen in de streek.
In de aanloop naar de windprojecten in de Veenkoloniën is er in de communicatie een aantal dingen erg mis gegaan en zijn standpunten verhard. Het is de vraag of mensen uit beide kampen nu nog werkelijk willen overleggen en willen proberen nader tot elkaar te komen. Als dat gaat lukken, zal dat in elk geval nìet dankzij de minister zijn – die lijkt nog steeds niet van zins om na te denken hoe je de bevolking wèl mee kunt krijgen in de winning van windenergie.
De initiatieven vanuit de Veenkoloniën om te zoeken naar alternatieve vormen van duurzame energiewinning, zoalszonneparken, zijn geweldig – een welgemeend Chapeau voor allen die daar veel energie in steken!
Als alternatief voor de nu geplande windparken zullen deze initiatieven niet kunnen dienen, omdat het gaat om een windplan dat is overeengekomen tussen rijk en provincies, waar je niet zomaar aan kunt morrelen. In die zin vinden we de vragen die de PvdA stelde ook wel erg gemakkelijk – uw partij weet, net als de onze, dat die afspraken vastliggen!
Voorzitter, samenvattend:
- GroenLinks vindt dat de windparken door moeten gaan,
- maar dat er een goede participatie van omwonenden met de hoogst mogelijke urgentie gerealiseerd moet worden,
- GroenLinks juicht de ontwikkeling van zonneparken (mits goed ruimtelijk ingepast) toe,
- GroenLinks vindt dat elk groot economisch initiatief met enorme effecten op het woongenot van omwonenden via buurtspraak of op een andere manier met grote inspraak van de omwonenden vormgegeven zou moeten worden èn
- dat omwonenden daarbij ook zouden moeten delen in de winst van zulke initiatieven.