Aerius, het meet- en rekensysteem voor stikstofdepositie, wordt weleens in twijfel getrokken. Vorig jaar bestreed de landbouw de methodiek die het RIVM hanteerde bij de vaststelling van het aandeel van de landbouw in de landelijke stikstofuitstoot. Het leverde een bijstelling van drie procent (van 46 naar 43) op, maar de hoofdconclusie bleef overeind: de uitstoot komt voor een groot deel voor rekening van de landbouw. Recentelijk zijn er in de media weer groepen die twijfels uiten over Aerius. Deze twijfels dragen niet bij aan het gezamenlijk komen tot een constructieve oplossing, volgens GroenLinks Statenlid Elke Slagt-Tichelman. Aerius is een internationaal gevalideerd programma. Aerius is het beste systeem welke nu voorhanden is voor het doel waarvoor het dient. Dit systeem wordt voortdurend verder ontwikkeld en bijgesteld. GroenLinks commissielid Erwin van Liempd legt uit: Het in twijfel trekken kan voor vertraging zorgen van de aanpak om de uitstoot naar beneden te krijgen.

De Statenfractie van GroenLinks wil daarom dat het provinciebestuur zich voortvarend en standvastig inzet om de Drentse natuur van de ondergang te redden. ‘We willen horen of het provinciebestuur het instrument Aerius omarmt als beste systeem dat voorhanden is en hierover geen twijfel laat bestaan. Dit systeem is ontwikkeld om ruimte te kunnen geven aan de landbouw en het herstel van de natuur. 

Daarnaast vraagt de Statenfractie van GroenLinks het provinciebestuur om stelling te nemen naar aanleiding van de uitspraak op 11 maart van de voorzieningenrechter in Noord-Nederland om een Friese veehouder geen vergunning te verlenen voor uitbreiding van de veehouderij aan de hand van technische innovaties. ‘We willen graag horen wat deze uitspraak betekent voor het verlenen van vergunningen aan Drentse landbouwbedrijven.’

Ten slotte vraagt GroenLinks het provinciebestuur om op korte termijn concrete maatregelen te nemen om de uitstoot van stikstof in onze provincie naar beneden te brengen. ‘Het is niet de vraag of en hoeveel we de uitstoot moeten terugbrengen, maar waar en wanneer’, zo besluit GroenLinks-commissielid Erwin van Liempd.