Klimaatrechtvaardigheid

Overal zijn bezorgde mensen in de weer om onze wereld nog een beetje leefbaar te houden voor onze kinderen. Wereldwijd is Greta Thunberg actief. Landelijk hebben we de Klimaatcrisis Coalitie, waarbij ook GroenLinks is aangesloten. En in Drenthe is er de Klimaatalarm Coalitie Drenthe, die deel uitmaakt van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie. GroenLinks Drenthe heeft zich als partner er bij aangesloten.

In lijn met de doelstellingen van de Klimaatcrisis Coalitie staat ook de Drentse coalitie voor wereldwijde klimaatrechtvaardigheid. Als krachtige Drentse klimaatbeweging zet zij zich in om ook in Drenthe klimaatrechtvaardigheid te bereiken. Daarbij is er geen ruimte voor racisme, xenofobie of andere vormen van discriminatie. De coalitie heeft als doel om een netwerk op te bouwen en in stand te houden van groepen die werken aan klimaatrechtvaardigheid. 

Drentse Aarde Estafette

Het netwerk fungeert als broed- en werkplaats voor verschillende klimaatactiviteiten. Een daarvan is de Drentse Aarde Estafette. Een estafette door de hele provincie in de eerste week van mei 2022, waarbij een aardbol wordt doorgegeven door draagteams. In vijf dagen tijd kan met een snelheid van gemiddeld 3 tot 5 kilometer per uur een afstand van tweehonderd kilometer worden afgelegd langs een route met publiekstrekkende activiteiten. Met lokale artiesten, pers en publiekstrekkers. En presentaties en pleidooi-activiteiten van de milieuorganisaties en partners en bondgenoten van de Klimaatalarm Coalitie. En van voorlopers op milieugebied.

De estafette is bedoeld voor vrijwilligers, leden en medewerkers van de deelnemende organisaties. Verder groepen uit de samenleving zoals straatgenoten, verenigingen, scholen en sportclubs, naast bijvoorbeeld bedrijventeams.

De route gaat over voet- en fietspaden; als startplaatsen wordt gedacht aan een gemeentehuis, duurzaam gebouw, sporthal of buurtcentrum. Er komt een grootse aftrap, zo mogelijk in combinatie met een belangrijk klimaatgerelateerd evenement.

Niet zonder jou; doe mee!

Het evenement staat gepland in de eerste week van mei 2022. Een helse klus om te organiseren. Naast denkkracht zijn handjes nodig. Een mooie uitdaging voor Drentse GroenLinksers.

Of de klimaatcrisis bij jou topprioriteit heeft, is niet de vraag. Ook niet of je de Drentse Aarde Estafette goed en leuk vindt. De vraag is wél: doe je mee? Er is altijd wel een klus die bij jou past. Bij wat je leuk vindt en de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt. Alle beetjes tellen.

Kies voor klimaat en neem vandaag nog contact op