Wat is het probleem?
De sierteelt is een groeiende sector en wordt op steeds meer plekken in Drenthe bedreven. In toenemende mate maken omwonenden zich zorgen over de effecten van het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor de volksgezondheid in hun leefomgeving en het effect op de biodiversiteit.
Daarnaast gaat het momenteel slecht met de kwaliteit van ons water. De doelstellingen van de Kaderrichtlijn water lijken niet gehaald te worden, zorgelijk. Op het IPO-congres in Tilburg afgelopen week werd al gesproken dat de waterkwaliteit, het “nieuwe stikstof probleem” kan worden. Hoog tijd voor aanvullende regels lijkt onze fractie.
Stappen naar een oplossing
Het instellen van spuit- en teeltvrije zones kan bijdragen aan de gezondheid van omwonenden en kan bijdrage leveren aan een lagere impact van de lelie- en bollenteelt op nabijgelegen natuur en waterlichamen.
Op 22 juni van dit jaar heeft de Europese commissie ook een zonering voorgesteld om een pesticidenvrije zone rondom speelplekken, scholen, sportvelden, en publieke parken en tuinen en publieke wandelpaden evenals ecologische gevoelige plekken voor te stellen in verband met risico's voor de gezondheid van burgers verbonden aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, vooral voor degenen die ze gebruiken, maar ook voor kwetsbare groepen en kinderen.
De voorgestelde zonering bedraagt 3 meter. Een veel hele kleine stap volgens GroenLinks, maar het is een eerste stap. Want we weten uit het OBO (Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden) en andere artikelen dat een veel grotere zonering van honderden meters op zijn plaats is.
Het rapport
Het rapport van Bout advocaten heeft duidelijk aangetoond dat – zeker in nieuwe situaties en onder de binnenkort in werking tredende Omgevingswet – de provincie gezien het provinciale belang middels het eigen ruimtelijk ordeningsinstrumentarium regels kan stellen ten behoeve van de fysieke leefomgeving. Wij vinden het van groot belang om de conclusies en aanbevelingen uit het rapport mee te nemen in de voorbereidingen op de nieuwe provinciale Omgevingsvisie.
De tijd is rijp om politieke wil en moed te tonen om veranderingen te brengen. Spuitvrije zoneringen rondom scholen, kinderdagverblijven, sportparken, kwetsbare natuur, watergebieden en plekken waar mensen wonen zijn nodig.