Multichannel wil zeggen dat je eenzelfde boodschap op verschillende kanalen tegelijk verspreidt. Dat is goed voor het bereik van een bericht, maar het vraagt ook veel tijd. Daarom gaan we dat op een geautomatiseerde manier doen, geholpen door GroenLinks lid Floris van Lint met de systemen van zijn bedrijf Toolit.nl.
Bij deze nieuwe strategie staat het nieuws op de website van GroenLinks Drenthe centraal. De website wordt als dé bron voor online communicatie gebruikt. Er is zo nog maar één plek waar berichten moeten worden geplaatst en vervolgens worden ze vanzelf op verschillende sociale netwerken geplaatst. Dat is makkelijker voor het team en het werkt sneller. Het voorkomt ook dat berichten binnen de muren van de sociale netwerken blijven en het kan door de links vanaf de sociale netwerken de (regionale) zoekmachine positie verbeteren op thema's die voor GroenLinks belangrijk zijn.
Berichten op de GroenLinks website worden automatisch naar verschillende social netwerken gestuurd. Dat gebeurt op vaste tijden, om een gevoel van consistentie en (het goede soort) voorspelbaarheid te creëren. We zetten in op de sociale netwerken Facebook, Twitter en Google Mijn Bedrijf. Die laatste heeft als bijkomend effect dat de GroenLinks Drenthe site door Google geassocieerd zal worden met de thema's in de nieuwsberichten.
Daarnaast beginnen we met een nieuwe, geautomatiseerde email-nieuwsbrief bedoeld voor iedereen met interesse in GroenLinks-thema's. Berichte van de site worden automatisch in een nieuwsbrief opgenomen. Die nieuwsbrief wordt geautomatiseerd aangevuld met nieuws en artikelen met groene en sociale thema’s uit de media. Zo staan de nieuwsberichten van GroenLinks Drenthe bijvoorbeeld tussen artikelen van De Groene, NU, NRC en Trouw. Paywalls, waarbij je moet betalen om een artikel te lezen, zijn dan soms hinderlijk, maar de website 12ft.io biedt vaak uitkomst. Zo krijgt de ontvanger van deze nieuwe email-nieuwsbrief een veel breder aanbod in de nieuwsbrief en is de omlijsting van artikelen van GroenLinks Drenthe die van serieuze, betrouwbare media. Daarmee is de nieuwsbrief zowel voor leden als voor (nog) niet-leden interessant. Er zit een eenvoudig AI / machine learning algoritme in, dat probeert artikelen met het thema te selecteren die de ontvanger graag leest, waardoor elke nieuwsbrief in theorie uniek is voor de ontvanger.
De ‘best gelezen’ artikelen uit deze nieuwsbrief zetten we vervolgens weer in een overzicht, dat we kunnen gebruiken om de social media kanalen geautomatiseerd mee te voeden in de trant van een ‘deze artikelen werden deze week goed gelezen’ type bericht.
Omdat GroenLinks Drenthe in deze nieuwe opzet waarschijnlijk veel meer gaat communiceren op sociale media, is het te verwachten dat er ook meer gereageerd zal worden. Om het overzicht te houden over de sociale netwerken en de eventuele berichten die daar op binnen komen zetten we een soort helpdesk voor sociale media op. Een social inbox, om reacties op social media berichten over de verschillende netwerken op één plek te kunnen beheren.
Ten slotte maken we een link tussen het drukwerk van de GroenLinks Drenthe folder en de online communicatie. Dat doen we met een zogeheten link switcher, waarmee we met een speciale QR code een link tussen offline en online kunnen maken. De link van de QR code kunnen we gedurende de campagne naar andere pagina’s laten leiden, afhankelijk van waar we in de campagne zitten. Zo zou de link in het begin van de campagne naar de digitale versie van het GroenLinks Drenthe magazine kunnen verwijzen en aan het einde van de campagne naar een verkiezingsprogramma-in-3-minuten filmpje.