Op donderdag 8 maart kwamen tweehonderd mensen bijeen om te debatteren over de natuur en de toekomst van Drenthe. Dertien politieke partijen stonden op het podium en het verschil in standpunten was duidelijk te zien. Links zet zich in voor de natuur en rechts heeft er minder mee.



Tijdens het debat kwamen er interessante inleidingen voorbij van Han Olff over de stand van de natuur, Kees Klomp over de betekeniseconomie en Zef Hemel over de ruimtelijke ordening. GroenLinks was goed voorbereid en bracht goed onderbouwde argumenten naar voren.



Bij het onderwerp waterbeheer was de tweedeling duidelijk te zien. GroenLinks pleit voor een beter waterbeheer door water vast te houden, peilen omhoog te brengen en geen lelieteelt toe te staan in beekdalen. Dit is nodig om de watercrisis aan te pakken, die vergelijkbaar is met de stikstofcrisis.



Tijdens het landbouwdebat viel het kennisniveau van (extreem)rechts tegen en was het vooral de onderbuik die sprak. GroenLinks benadrukte dat het belangrijk is om te handelen en niet onze kop in het zand te steken voor de feiten. Sam Pormes hamerde op de rechtstatelijkheid: "Onze wetgeving staat, of die nu uit Brussel komt of uit Den Haag. Erover discussiëren mag, maar het geeft geen pas om maar gewoon te zeggen dat we ons in Drenthe van de wet- en regelgeving niets gaan aantrekken. Dat komt neer op boerenbedrog. Valt me echt tegen, vooral van CDA en VVD."



Bij het blok Natuur was het opnieuw duidelijk dat GroenLinks zich sterk maakt voor het behoud van biodiversiteit en natuurgebieden. GroenLinks stond daarin duidelijk voorop en liet zien dat de klimaatcrisis, de stikstofcrisis en de watercrisis serieuze problemen zijn die niet genegeerd kunnen worden. Een aarzelend Volt en een rechtse Alliantie vielen op door hun onverschilligheid ten opzichte van de natuur. Sam Pormes benadrukte dat we niet in de (extreemrechtse) framing moeten trappen dat klimaataanpak en energietransitie elitair speelgoed is: "De klimaatcrisis is er, de stikstofcrisis is er. En wat te denken van de watercrisis. Hier tikt een bom die vergelijkbaar is met die van de stikstof. Laten we niet onze koppen in het zand steken, maar handelen. Hoe langer we daarmee wachten, hoe duurder het wordt. Het is niet kwart voor twaalf, zoals rechts beweert, maar kwart over twaalf."



GroenLinks was vastberaden om het belang van de groene transitie te benadrukken. Versnelling van de energietransitie, de doelen van de Klimaatwet, huurwoningen isoleren, de eiwittransitie: er kwam weer veel voorbij en het gedraaf van het ene naar het andere vak oogde vermoeiend aan het eind van de avond. Was het vermoeidheid die de PvdA ertoe bracht om niet de keuze voor planaardige in plaats van dierlijke eiwitten te maken? Sam Pormes legde duidelijk bloot dat de groene transitie niet een elitair feestje is en dat die niet betekent dat die ten koste gaat van sociaal beleid: "Groen en rood gaan samen, het is een Siamese tweeling. Groen kan niet zonder rood en andersom ook niet."



GroenLinks laat zien dat zij een leidende rol hebben in het debat over de toekomst van Drenthe en zich sterk maken voor een duurzame toekomst. Het verschil tussen links en rechts is het verschil tussen feiten en onderbuik. GroenLinks kiest voor feiten en handelen.