In het kort

Het voelt nog als gisteren, maar die twee jaar zijn als een speer voorbij geschoten. We hebben als de Drentse Stekken redelijk wat ups en downs gehad in die tijd, van bijna een jaar lang geen activiteiten tot meerdere jongeren in de top 10 van de kieslijst voor de Statenverkiezingen afgelopen maart. Ik kijk dus ook terug op een bewogen periode, maar wel een periode waar we veel van hebben geleerd. En één ding is zeker: het model waar wij mee startten, namelijk een soort van nepafdeling van DWARS, werkt niet in Drenthe. We moeten veranderen en behoorlijk ook.

Het begin

Laten we beginnen met een blik op ons begin. Nadat ik in 2019 als voorzitter van de Werkgroep Drenthe bij DWARS Groningen besloot om de werkgroep op te heffen, was er behoorlijk wat ophef onder de leden van deze werkgroep. De leden voelden zich niet echt gehoord binnen de afdeling, omdat we met 50 Drentse leden in het niets vielen bij de gigantische hoeveelheid Groningse leden. Gesprekken met het Landelijk Bestuur van DWARS om een eigen DWARS-afdeling op te richten, liepen vast op ons lage ledenaantal en twijfels van het bestuur over of wij daarop een actieve afdeling konden draaien. In overleg met het bestuur van GroenLinks Drenthe en het Landelijk Bestuur van DWARS besloten wij daarom om het heft in eigen handen te nemen en te kijken hoe wij binnen GroenLinks Drenthe ons eigen plekje konden krijgen. Tineke Visscher, nu onze extern coördinator, werd Bestuurslid Jongerenparticipatie en ging zich binnen het bestuur voor jongeren inzetten.

Dat we dit hadden besloten, betekende nog niet dat we daarmee ook een eigen plekje hadden. We maakten wel een start, door in de zomer van 2020 een picknick te houden in Emmen. Dit was supergezellig en het was duidelijk dat de jongeren hier écht zin in hadden. Dit leidde tot een motie voor een jongerenbudget op de Provinciale Ledenvergadering (PLV) en daarna goed overleg met het bestuur. Het resultaat: een eigen werkgroep, die we zelf besturen, grotendeels onafhankelijk van GroenLinks Drenthe, maar mét een budget. De Drentse Stekken waren geboren! Die naam moesten we trouwens nog even over sparren met de leden: zelf was ik voorstander van Young Greens Drenthe, maar de naam Drentse Stekken werd overweldigend tweede (die eerste plek was voor Zeesluis IJmuiden, die hebben we maar vakkundig afgewezen?).

Foto van Drentse GroenLinkse Jongeren tijdens hun eerste fysieke bijeenkomst.
Onze eerste picknick in Emmen. Netjes op anderhalve meter!

Dus we bestaan, wat nu?

Opgericht worden is natuurlijk nog maar de helft van de strijd. Goed, we bestaan nu, maar wat doen we nu? Activiteiten organiseren, natuurlijk! Met Tineke in het bestuur van GroenLinks Drenthe en mij als hoofd van de werkgroep gingen we aan de slag. We begonnen met een vega-BBQ in Meppel die ook weer heel gezellig was, maar hierna gingen dingen bergafwaarts: Tineke moest om persoonlijke redenen stoppen en ik kon niet in mijn eentje het bestuur runnen. Een periode van weinig activiteit volgde. Een flinke tijd later vulden we ons bestuur aan met Benide Bolumba (nu voorzitter van DWARS Groningen) en startten we weer activiteiten op, maar het was te laat: na zo lang geen activiteiten te hebben georganiseerd, was het enthousiasme weg. Pogingen om dit enthousiasme weer terug te brengen, hielpen niet en de toekomst van de Drentse Stekken zag er slecht uit. We dachten er zelfs aan om de stekker eruit te trekken.

Tenminste, dat dachten we, totdat de lijst voor de Statenverkiezingen werd verkozen. Benide stond op plek 4, terwijl Stekkenleden Janno Rook en Wesley Tabak op plekken 6 en 13 kwamen. Vergelijk dat met 4 jaar geleden, toen Janno Rook de enige jonge kandidaat was op de hele lijst (op plek 10!). Hard lobbyen achter de schermen voor meer verjonging en diversiteit leek zijn vruchten te hebben afgeworpen. Het was duidelijk dat, zelfs als onze activiteiten niet heel populair waren, we toch voor serieuze verandering konden zorgen.

Tijd voor verandering

We zijn de verkiezingen inmiddels voorbij en helaas heeft Benide niet een zetel kunnen winnen. Onze blik is nu gericht op de toekomst. Hoe brengen we het enthousiasme terug naar de Drentse Stekken? Hoe zorgen we ervoor dat we kunnen groeien?

Laten we beginnen bij ons doel. Ons doel blijft om een eigen DWARS-afdeling te krijgen, maar na twee jaar is het duidelijk dat we niet zomaar genoeg actieve leden kunnen krijgen. We gaan hier daarom wat realistischer inzitten en ons vooral focussen op een leuke plek maken voor groene jongeren. Als we dat goed doen, volgt de DWARS-afdeling vanzelf.

Om dat mogelijk te maken, gooien we ons bestuur ook om. Tot nu toe werd ons bestuur één keer per jaar verkozen, maar met een klein clubje is dit gewoon niet praktisch. Daarom mogen leden vanaf nu gewoon lid worden van het Stekkenbestuur als zij dit willen en kunnen. Dit betekent natuurlijk niet dat bestuurslid zijn geen verantwoordelijkheden heeft, maar wel dat het makkelijker en minder spannend moet worden om die stap te zetten.

Tot nu toe hebben we altijd de takenverdeling van het bestuur in het midden gehouden en taken verdeeld afhankelijk van de situatie, omdat dat met een bestuur van twee mensen veel makkelijker werkte. Nu we een groter bestuur hebben, kunnen we dit beter gaan aanpakken. Voor meer informatie over ons huidige bestuur kan je een kijkje nemen op de Onze Mensen-pagina.

Een bestuur heb je niets aan zonder leden en ook dat gaan we aanpakken. Ons grootste obstakel tot nu toe was dat het moeilijk was om nieuwe GroenLinks-leden te vinden. Dit is ook logisch: voor veel mensen, zeker jongeren, voelt lid worden van een partij als een behoorlijke stap. Veel groene jongeren willen vooral graag een plek om andere jongeren te ontmoeten. Dat gaan wij nu bieden. Jongeren in Drenthe kunnen vanaf nu lid worden van de Drentse Stekken zonder lid te zijn van DWARS of GroenLinks. Dit betekent dat ze mee kunnen doen aan onze activiteiten en mee kunnen praten in onze groepsapp zonder dat ze zich aan GroenLinks hoeven te binden. Voor jongeren die wél GroenLinks- of DWARS-lid zijn, zullen we wel wat extra’s bieden: zij krijgen OV-reiskosten naar onze activiteiten vergoed en kunnen bestuurslid worden.

Dan de activiteiten. Tijdens de verkiezingsavond zijn we in gesprek geraakt met jongeren van veel verschillende partijen, van PVDD tot BBB tot VVD tot SGP. Dit heeft ertoe geleid dat er tussen onze jongerenafdelingen nu veel contact is. We organiseren nu af en toe samen activiteiten en nodigen elkaar uit bij onze eigen activiteiten. Dit is ons erg goed bevallen en die samenwerking gaan we dan ook doorzetten.

Het zijn twee bijzondere jaren geweest. Twee jaar geleden zeiden we vol trots dat het tijd was voor een frisse wind door GroenLinks en dat wij die wind zouden brengen. Nu laten we die frisse wind door onze eigen werkgroep waaien. Op naar de toekomst!